maandag 20 december 2010

Kerstlunch met ossenstaartsoep

Tenminste, zo noem ik dat in gedachte, maar hij valt niet op kerstmis maar erna. Het komt waarschijnlijk door de feestelijke ambiance en het speciale gevoel. Omdat onze gasten al over de 80 jaar zijn wilde ik een lichte maar elegante lunch op tafel zetten. Ik kan vrij putten uit mijn repertoire want ze komen voor het eerst en kennen dus nog niets van mijn hapjes en schoteltjes.

Zo op het oog lijkt het heel wat om ‘s middags naar binnen te werken, maar als je er even voor gaat zitten valt het alleszins mee. 
Onderwerp van mijn schrijven is de ossenstaartsoep. Het is één van mijn meest ordinaire en best bewaarde geheimen die ik nu ga prijsgeven. Het begon allemaal zo. Misschien wel twintig jaar geleden gingen we bij een lieve tante en oom eten. Ik kan me nog herinneren dat er scholrolletjes op het menu stonden die gierend van de lach op het laatste moment met de hand in de keuken gefatsoeneerd werden. En ossestaartbouiilon, die bleef jaren in mijn herinnering omdat die zo bijzonder lekker was. Toen ik naar het recept vroeg zei de tante dat ze dat op kookcursus had geleerd en dat ik het ter zijner tijd zou krijgen. Dat werd minstens vijftien jaar later. Enigszins ontdaan las ik het recept.
  • 3 liter water
  • 600 gram ossenstaart
  • 40 gram per liter ‘Oscar ossenstaartbouillonpoeder’

Zet de ossenstaart met koud water op en breng het langzaam aan de kook.
Gooi het water weg en maak de stukken schoon onder stromend water. 
Breng ze nu opnieuw met drie liter water langzaam aan de kook en laat minstens een etmaal zachtjes trekken. 
Meet het vocht af en voeg naar ratio de ossenstaartbouillonpoeder toe.
Snij eventueel wat vlees klein als garnituur voor de soep.
Dat is het. Kun je het je voorstellen? Jarenlang koesterde ik de herinnering aan de meest smaakvolle en rijke ossenstaartsoep die ik ooit gegeten had, en toen kreeg ik dit te lezen. 
Ik heb het recept gemaakt en was wederom van de wereld toen ik hem proefde. Verrukkelijk, woorden schieten te kort. Zelfs toen ik jaren later in Frankrijk mijn servies kocht en de soepborden in handen had dacht ik aan deze klassieke ossenstaartbouillon. 
Je kunt het merk Oscar volgens mij alleen in de groothandel krijgen. Als je er de hand op kunt leggen dan zou ik dat beslist doen. Het is prachtspul!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails