vrijdag 17 juni 2011

Gestoomde arbrikozenpudding


Ik heb hem! Ik schreef er hier al eerder over en nu heb ik hem gekocht: Een stoompuddingvorm bij Dille en Kamille. Ik kreeg een paar leuke reacties en zag zelf ook nog een recept staan in het boek Gordon Ramsay maakt het makkelijk. Het was nog best een spannende onderneming om het geheel klaar te maken en te proeven. Het bereiden gaat eigenlijk heel makkelijk (leve de keukenmachine), en de smaak was bijzonder. De    pudding doet een beetje aan een cake denken maar dan warm en vochtiger. De pudding is zelf niet zoet, wat een goede zaak is denk ik, en maakt de heerlijke saus een ideale begeleider. 
Kortom: heel bijzonder en heel lekker. 
 • 10 verse abrikozen
 • Boter om in te vetten
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram niervet (maar ik nam boter) in stukjes
 • 3 scharreleieren
 • Geraspte schil van een ½ citroen ( heb ik weg gelaten vanwege het risico op echtelijke oneenigheid)
 • 60 gram wit broodkruim

Saus:
 • 30 gram zachte boter
 • 65 gram lichte basterdsuiker
 • 75 ml abrikozenpuree
 • 50 ml slagroom

Snij om te beginnen een derde van de onderkant van de abrikozen af, en ontpit de andere delen.
Beboter (Baukje spray in mijn geval) de puddingvorm en leg de stukjes abrikoos op de bodem.
Pureer de andere delen in de keukenmachine. Bewaar 100 ml voor de pudding en 75 ml voor de saus. Je houdt dan overigens nog een ruime hoeveelheid over.
Doe de bloem, boter, eieren (en citroenschil) in de keukenmachine en pureer 30 seconden. Voeg dan het bakpoeder, de abrikozenpuree en het broodkruim toe en pureer nog eens 30 seconden. 
Doe dit mengsel in een puddingvorm en zet die met deksel gedurende 5 kwartier in een stoompan. Gordon schrijft 2 uur voor, maar bij mij was het karwei in 5 kwartier gedaan. 
De saus maak je door de boter en de suiker op laag vuur in een pan om te roeren totdat de suiker opgelost is. Zet het vuur dan wat hoger en laat al roerende de massa wat kleur krijgen. Haal hem dan van het vuur af en voeg de abrikozenpuree en de slagroom toe.
Serveer de saus en de pudding warm.

2 opmerkingen:

Karin zei

Hoi Theo,
Ik moet nu wel even reageren natuurlijk, heb er ook een beetje om gezeurd.
Ziet er leuk en lekker uit, en de combinatie met abrikoos in helemaal nieuw. Ik zou eerder denken aan appel en rozijnen, en dan met stroop.....de voor mij bekende broeder.
Het is wel compact zo te zien, je hebt nog ruimte over in je vorm. Ben benieuwd of er nog meer experimenten zullen volgen.

Groet,
Karin.

PS de Eton Mess was Heeeeeerlijk !!

Theo zei

Ja Karin, daar kon eigenlijk niet meer onderuit ;-) Jouw bekende broeder zal ik ook eens maken, plus de recepten die aan de hand gedaan kreeg bij mijn vorige artikel. Genoeg nog om uit te proberen dus.
Lekker hè, zo'n Eton Mess, vooral met aardbeien uit eigen tuin!

Related Posts with Thumbnails