woensdag 15 juni 2011

Victoria Sponge Cake


Het klinkt zo koninklijk, vind je niet? Misschien verwacht je een negentiende eeuwse kermistaart met heel veel toeters en bellen, maar dan vergis je je. Integendeel, het is voor mijn gevoel meer een huis-tuin-en-keukentaart, eentje die elke huisvrouw/man kan maken. Geen omstandige fratsen, maar twee lagen cake die op elkaar geplakt worden met een laag jam, slagroom en aardbeien. Het klinkt zo simpel maar smaakt toch reuze lekker, zeker als hij net gebakken is. Maar een dag bewaren gaat ook goed, inclusief slagroom en al. Het is echt een taartje dat iedereen kan maken, er prachtig uitziet en heerlijk smaakt.
Wij waren vorig weekeinde in Canterbury, Kent. Als eerste gingen we in Tiny Tim’s Tearoom zitten om daar een creamtea te gebruiken. Dat zijn twee scones met een potje thee. Je moet je voorstellen dat ik in één van de beste tearooms zat van het stadje en dat ik daar twee gigantische scones voorgeschoteld kreeg met drie minuscule schaaltjes met boter, jam en clotted cream. Nou, boter gebruik ik eigenlijk nooit, jam des te meer, en clotted cream… Dat is zo machtig, als ik me goed herinner moet je crème fraîche laten inkoken  om clotted cream te verkrijgen. Dat is mij een beetje teveel van het goede. 
Eigenlijk zat ik nog zo vol van een bun met bacon en HP’s brown sauce die ik in Dover had gegeten, dat er redelijkerwijze geen plek meer was voor een creamtea. Maar ja, je bent in Canterbury, ziet zo’n verrukkelijke tearoom met een counter vol met heerlijk Engels gebak, en je gaat voor de bijl. Ik heb echt mijn best gedaan om mijn bordje leeg te eten, heus, maar ik kreeg het gewoon niet meer weg. En dan, ik kan het hier eigenlijk niet opschrijven, maar die van thuis vond ik veel en veel lekkerder. Ja echt, deze waren vrij hard. Je had er zowat een steakmes voor nodig om ze door te snijden, en dan met dat karige beleg…

Ik had dus beter een Victoria kunnen nemen. Je snapt het al, om een week later nog eens Engeland terug te halen, heb ik een Victoria gebakken.
lunch in Dover.
Mijn recept is gebaseerd op dat van Delia Smith. De hoeveelheden heb ik aangepast omdat ik wat kleinere bakvormen heb gebruikt. Ik heb er eentje van 15 cm bij Dille en Kamille gekocht (samen met een stoompuddingvorm!), en had er nog eentje staan van die afmeting. 
Ik moet zeggen dat haar bereidingswijze een mooi resultaat oplevert. Ik kan het je aanbevelen. 
  • 70 gram zelfrijzend bakmeel
  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 2 kleine eieren
  • aardbeienjam
  • wat aardbeien
  • slagroom
  • poedersuiker

Klop met de mixer de boter met de suiker langdurig totdat alle suiker is opgelost en het mengsel luchtig wordt. 
Voeg dan lepeltje voor lepeltje het ei erbij en blijf kloppen totdat het helemaal opgenomen is. Zeef een ¼ van de bloem hierover en werk het erdoor met een metalen lepel. Gewoon vouwen, zodat zoveel mogelijk lucht bewaard blijft. Ga zo door totdat alle bloem op is.
Neem twee springvormen van 15 cm en bekleed de onderkant met bakpapier. Niet moeilijk doen maar doorpakken nu: leg simpel een vel bakpapier op de bodem en klem daar de rand overheen. Twee seconden! Vet de zijkanten in met boter.
Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze in een voor verwarmde oven van 160 graden gedurende 20 à 25 minuten.
Neem ze uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.
Klop wat slagroom stijf met suiker en werk daar wat klein gesneden aardbeien doorheen.
Besmeer een helft met aardbeienjam, bestrijk dit met de slagroom en plaats de andere helft hierboven op. Werk de bovenkant af met wat poedersuiker en wat aardbeien ter garnering.
Zelfs na een dag in de koeling was de taart nog lekker om te eten, al was hij wel wat minder zacht geworden.

Hier ging ik met veel plezier naar binnen. We zaten beneden rechts aan het raam.
Volgende keer kies ik dus iets uit dit dit assortiment.


4 opmerkingen:

Liesbeth zei

Een goede Victoria heeft weinig nodig om echt lekker te zijn. Cakes zijn heel vaak heel erg lekker in Engeland.
Als ik zo mijn pizzasaus klaar heb (op het inkoken na) wil ik een Cherry cake gaan bakken. Ik heb een kookboek te leen van mijn moeder, Mary Berry's Baking Bible.
Ben je trouwens ooit in de winkels van Lakeland geweest?? Leuke bakblikken en een hoop hebbedingen. Waaronder dit boek, vrij goedkoop. Ook in Canterbury te vinden.

Theo zei

Hoi Liesbeth, ik moest het even opzoeken, maar we zijn inderdaad in Lakeland geweest. Leuke winkel vind je niet? Ik heb er flink in gesnuffeld. Er was trouwens ook een leuke keukenwinkel op het pleintje voor de ingang van de kathedraal. Daar ben je dan ook vast geweest.
Succes met de cherrycake! Kon ik maar een stukje proeven ;-)

Karin zei

Hoi Theo,
'De' Victoria Sponge Cake, ik heb op de BBC wel eens een wedstrijd gezien wie de beste, lekkerste VSC bakte. Dat heb je alleen daar, ze zijn daar veel meer bezig met 'home cooking' dan bij ons, wat dat aangaat zou je zo verhuizen :-). Ik heb toen het recept opgeschreven en hem ook gebakken, hij was lekker maar ik zou de wedstrijd niet gewonnen hebben.
Maar wat ik me nou afvraag, waarom twee bakblikken, je kunt hem toch ook in één bakblik bakken en dan overlangs doorsnijden ?? zo hoog wordt hij niet.
Misschien heeft het te maken met gewicht, voor de luchtigheid??
Ik heb gister een pond heerlijke aardbeien gehad, ik zit nog te dubben wat ik er mee ga doen, dit is ook een kanshebber, alhoewel de Eton Mess ook al een tijdje door mijn hoofd spookt. Het is wel weer om binnen in de keuken te rommelen, het regent hier cats en dogs, heerlijk.

Groet,
Karin.

PS Ik las tussen de regels door nog over de stoom puddingvorm, is er nog gelachen zaterdag :-)

Theo zei

Hoi Karin, ik denk eerlijk gezegd ook dat je twee losse cakes bakt om ze zo luchtig mogelijk te houden. Dit recept leverde zo weinig beslag op, dat ik me afvroeg of het nog wel wat zou worden. Ik kon amper de bodem bedekken, maar zoals je kunt zien kreeg ik toch nog aardig wat cake uit de vorm. Ik denk trouwens als ik kort door de bocht moest gaan, ik ook één grote cake zou bakken en die zou doorsnijden. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar het resultaat, maar ik ga het toch niet uit proberen ;-)
Succes met de aardbeien, ik hoor nog wel waar ze in terecht zijn gekomen!

Related Posts with Thumbnails