woensdag 8 juni 2011

Tiramisù crème (espuma)

Het kwam een beetje door al dat Italiaanse eten dat ik op zoek ging naar een Italiaans dessert. Ik had nog een boekje staan van Creatief Culinair: Espumas. Hier vond ik deze eenvoudige maar zeer smaakvolle espuma in. Ik moet je wel waarschuwen, er zit een rauwe eierdooier in. Mensen op hoge leeftijd of met een broos afweersysteem kunnen beter geen producten eten met rauw ei erin verwerkt. Je kunt het ei dan beter weglaten, de smaak zal dan minder vol worden maar ik denk dat de espuma nog steeds heel lekker zal zijn. 
Ik heb genomen voor twee wijnglazen vol:
  • 1 eierdooier
  • 50 gram fijne tafelsuiker
  • 75 gram mascarpone
  • 1 ½ dl slagroom
  • Kaneelpoeder (½ theelepel)
  • ½ theelepel amandelessence (heb ik niet gebruikt en ook niet gemist, je zou ook vanille kunnen nemen)

Klop de dooier met de suiker tot het mengsel lichtgeel van kleur is. Klop er de mascarpone, slagroom, het kaneelpoeder en de essence door.
Giet alles in de sifon (Kidde of slagroomspuit) en schud hem nog even krachtig door. Leg hem dan in de koeling tot gebruik.
Neem wat lange vingers en doop die in wat sterke koffie. Je zou er ook nog een scheutje cognac door kunnen doen. Gebruik je fantasie en kijk eens wat voor lekkere drank je nog in huis hebt staan. Zonder drank kan natuurlijk ook, dan blijven de lange vingers extra knapperig. Doe ze met de espuma om en om in een wijnglas en werk het af met bijvoorbeeld wat cacaopoeder. 
Ik had nog wat biscuits de Reims staan en heb die erin verwerkt. Wat je ook gebruikt, de essentie van dit gerecht is de créme, en die is zalig. Hoe je hem verder combineert laat ik helemaal aan jouw fantasie over. Als je het knapperige met het zalvende maar in stand houdt, want dat geeft zo’n heerlijk mondgevoel.

2 opmerkingen:

Karin zei

Hoi Theo,
Dat ziet er heerlijk uit, ik denk met liefde bereid (en opgegeten).
Wij hebben geen kidde, ook nog wel eens een leuk hebbeding.
Vrienden van ons (van de Joppiesaus) hebben er wel een 'was wel makkelijk voor de slagroom' :-)

Groet,
Karin.

PS hoe is het met je stoom puddingvorm, heb jij je al gekieteld ?

Theo zei

Zaterdag wordt 'lachdag' Karin!!

Related Posts with Thumbnails