donderdag 23 juni 2011

Kleine Yorkshire pudding met rundvlees en mierikswortelsaus


Dit recept komt uit Engeland, dat kan niet missen. Het is ook van een Engelse kok, Delia Smith, en komt uit haar boek Keukengeheimen deel 3.
Ik moest iets maken voor een buffet en kwam dit gerecht tegen dat makkelijk te maken is en bovendien van te voren is te bereiden. Het is ook makkelijk mee te nemen en, smaakt goed!
Voor 24 stuks:
 • 175 gram bloem
 • 2 grote eieren
 • Zout en peper
 • Twee eetlepels rundvet, maar ik nam een kneepje knijpboter
 • 1 3/4 dl melk
 • 1 1/4 dl water
 • 700 gram runderhaas aan een stuk (twee pakjes rosbief gaat ook prima!)
 • De saus:
 • 2 eetlepels mierikswortelsaus
 • 2 theelepels grove mosterd
 • 1 eetlepel crème fraîche
Eerst maak je het beslag. Doe alle ingrediënten in een kom maar gebruik een derde van de melk. Klop met de mixer tot een goed gemengd beslag. Voeg dan de rest van de melk toe en roer het beslag glad.
Vet een muffinblik van 5 à 7 cm in en schenk daar 1 of 2 eetlepels van het beslag in. 

Zet dat 20 minuten in een voor verwarmde oven van 220 graden. Je denkt misschien dat je veel te weinig beslag hebt, maar let op, ze zullen de pan uit rijzen. 

Maak de saus door alle ingrediënten samen te voegen en glad te roeren. Delia zegt 1 opgehoopte eetlepel te gebruiken en kan daar later 24 theelepels uit toveren. Dat lukt mij dus niet, daarom heb ik een bekertje crème fraîche genomen.
Laat de puddings op een rooster afkoelen en beleg ze met een plakje rosbief.

Garneer met de saus en wat peterselie of waterkers.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Theo, wel even noteren hoeveel melk je hebt om te beginnen ...

Karin zei

Hoi Theo,
Wat een leuke hapjes, is wel wat voor een verjaardag ook, dat is iets wat je nooit nergens krijgt dus leuk. En ik denk dat de Yorkshire puddings goed van te voren te maken zijn.
Je hebt het over 700 gram runderhaas of twee pakjes rosbief, heb je pakjes van 350 gram ?
Ik ga maar uit van 24 plakjes, en een paar voor de breek.
Wel een goed idee trouwens om rosbief te nemen dat maakt het recept een stuk aantrekkelijker om te maken.
Ik kan mij herinneren dat ze het vet in de vorm doen en deze verhitten en dan het beslag erin, jij doet alles door elkaar en dat lukt ook prima zo te zien.
Ik ga het recept toevoegen aan RZ, heb het boek er al instaan maar dit recept overgeslagen ik denk door de runderhaas. Zo zie ja maar weer waar T&S goed voor is, bedankt voor de tip.

Groet,
Karin.

Theo zei

Bedankt voor de tip Paul!

Theo zei

Hoi Karin, ze zijn zeker goed van te voren te maken. Ik heb twee pakjes rosbief voor op de boterham gekocht. Geen idee meer hoeveel gram dat in totaal was, maar ik hield er nog flink wat van over. Ik heb gewoon 1 of 1/2 plakje per pudding genomen.
Inderdaad, Delia verwarmt haar vorm voor in de oven. Maar zij gebruikt een metalen vorm, en ik siliconen. Voor verwarmen leek me daarom nutteloos, en het pakte gelukkig goed uit!

Related Posts with Thumbnails