maandag 3 oktober 2011

Abrikozencompote


De onvolprezen Elizabeth David heeft dit recept geschreven. Ik heb ze een tijdje terug gemaakt en wil het met jou delen omdat het vandaag voor het laatst zomer is. De herfst gaat komen en ik wil terug denken aan die heerlijke zomertijd met die abrikozen die de kleur hadden van een zonsondergang, en die zo zoet en zacht waren dat ze me deden verlangen naar een onbezonnen kindertijd, waarin het altijd zomer was.

Compote d'abricots. Abrikozen zijn voortreffelijk om rauw te eten wanneer ze iets overrijp zijn, door de zon gestoofd en zo van de boom. Op elke andere manier zijn ze gekookt beter,en deze compote brengt hun iets rokerige, verrukkelijke smaak het beste naar voren. Halveer I kg abrikozen en verwijder de pit. Doe ze in een pan. Giet er water bij zodat ze tot de helft onderstaan. Voeg ca. 125 g witte suiker toe. Pocheer de abrikozen op laag vuur en laat ze niet tot moes koken. Haal ze uit de vloeistof en kook deze op hoog vuur tot een tamelijk dikke stroop in. Giet de siroop over de abrikozen en dien ze ijskoud op, eventueel met room, maar ik vind dat afleiden van de smaak van de abrikozen. Voor vier personen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit zal je in de donkere dagen herineren aan de zomer:) Wat een kleur he;)

Related Posts with Thumbnails