Het is een frisse begeleider van heel wat gerechten. Gezond, makkelijk te maken en lekker! Hier komt hij als opmaat voor een aantal heerlijke Indiase gerechten!
VOOR 4-6 PERSONEN
- 1 komkommer van circa 300 g, afgespoeld
- 1 tl zout
- 4 dl volle yoghurt
- ½ tl suiker
- snufje gemalen komijn
- 2 el fijngesneden korianderblad of munt
- chilipoeder ter garnering (ik heb paprikapoeder gebruikt)
1 Spreid een schone theedoek uit op uw werkvlak.
Rasp de komkommer grof op de theedoek. Strooi er
½ theelepel zout over. Pak de punten van de theedoek
bij elkaar en knijp zoveel mogelijk vocht uit de
komkommer.
2 Doe de yoghurt in een kom en roer de resterende
½ theelepel zout erdoor. Voeg de suiker en komijn
toe. Roer de geraspte komkommer erdoor. Proef de saus
en voeg eventueel wat zout toe. Zet hem tot gebruik
afgedekt in de koelkast.
3 Schep de fijngesneden koriander of munt door de
yoghurtsaus en schep de saus in een schaaltje.
Strooi er wat chilipoeder over en serveer de saus.
Tip van de kok.
Roer eens 2 tomaten (zonder pitjes en vruchtvlees
fijngesneden) of 4 fijngesneden bosuitjes samen met de
koriander of munt door de saus. U kunt ook gemalen
korianderzaad of gember naar smaak toevoegen.
Bananen-yoghurtsaus: roer 3 bananen (gepeld, in dunne
plakjes), 2 groene chilipepers (fijngesneden, zaad verwijderd) en 1 eetlepel garam masala door de yoghurt en
voeg eventueel wat citroenraspsel en -sap toe. Laat het
geheel goed koud worden in de koelkast en roer er vlak
voor het serveren fijngesneden korianderblad of munt
door.
3 opmerkingen:
Raita maak ik altijd als ik spisig eten heb.Vandag zag ik op een blog raita met spinazie:)
Altijd handig sausjes...
Dit lijkt me erg lekker, de foto ziet er mooi uit!
Groetjes
Marian
Een reactie posten