vrijdag 7 oktober 2011

Raita, yoghurtsaus

De komende tijd zal ik met regelmaat wat Indiase recepten plaatsten uit het boek De keuken van India, van Beverly Leblanc.
Het is een frisse begeleider van heel wat gerechten. Gezond, makkelijk te maken en lekker! Hier komt hij als opmaat voor een aantal heerlijke Indiase gerechten!
VOOR 4-6 PERSONEN
  • 1 komkommer van circa 300 g, afgespoeld
  • 1 tl zout
  • 4 dl volle yoghurt
  • ½ tl suiker
  • snufje gemalen komijn
  • 2 el fijngesneden korianderblad of munt
  • chilipoeder ter garnering (ik heb paprikapoeder gebruikt)

1 Spreid een schone theedoek uit op uw werkvlak.
Rasp de komkommer grof op de theedoek. Strooi er ½ theelepel zout over. Pak de punten van de theedoek bij elkaar en knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. 
2 Doe de yoghurt in een kom en roer de resterende ½ theelepel zout erdoor. Voeg de suiker en komijn toe. Roer de geraspte komkommer erdoor. Proef de saus en voeg eventueel wat zout toe. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. 
3 Schep de fijngesneden koriander of munt door de yoghurtsaus en schep de saus in een schaaltje. Strooi er wat chilipoeder over en serveer de saus. 
Tip van de kok. Roer eens 2 tomaten (zonder pitjes en vruchtvlees fijngesneden) of 4 fijngesneden bosuitjes samen met de koriander of munt door de saus. U kunt ook gemalen korianderzaad of gember naar smaak toevoegen. Bananen-yoghurtsaus: roer 3 bananen (gepeld, in dunne plakjes), 2 groene chilipepers (fijngesneden, zaad verwijderd) en 1 eetlepel garam masala door de yoghurt en voeg eventueel wat citroenraspsel en -sap toe. Laat het geheel goed koud worden in de koelkast en roer er vlak voor het serveren fijngesneden korianderblad of munt door.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Raita maak ik altijd als ik spisig eten heb.Vandag zag ik op een blog raita met spinazie:)

Aline zei

Altijd handig sausjes...

Marian zei

Dit lijkt me erg lekker, de foto ziet er mooi uit!
Groetjes
Marian

Related Posts with Thumbnails