maandag 17 januari 2011

Gebakken rijst met knoflook en gember


Een poos geleden zag ik op Youtube een video van Mark Bittman van de New York Times. Hij maakte een gebakken rijstgerecht en ik nam me voor het ook eens te maken. Het was een simpel recept waar hij nogal enthousiast over was.
Mijn versie pakte niet zo uit als de zijne maar smaakte ons wonderwel goed. Terwijl ik het aan het maken was had ik eerlijk gezegd het gevoel dat het geen recept voor mijn blog zou worden. Maar zie hier, mijn recept van een eenvoudig rijstgerecht dat goed als lunch kan dienen of misschien wel voor een drukke zaterdag. 
Ik gebruikte voor twee personen:
  • Koude gekookte rijst die met een vork wat los gemaakt was
  • Scheutje olie
  • Het witte deel van twee preien, heel fijn gesneden
  • 2 eetlepels fijn gesneden knoflook/gember
  • Een gesnipperd uitje
  • 2 eieren
  • Sojasaus
  • Sesamolie
  • Zout

Laat de prei zacht worden in wat olie en boter met de deksel op de pan.
Fruit terwijl dit gebeurt in een andere pan de ui, knoflook en gember. Werk hier na een paar minuten de koude rijst doorheen en bak die op hoog vuur mee.
Voeg hier de prei aan toe en breng op smaak met zout, sojasaus en de sesamolie. Doe dit naar eigen smaak maar hou voor ogen dat je 1 deel soja op ½ deel sesamolie gebruikt. Dat laatste lijkt veel want sesamolie gebruik je over het algemeen met mate maar ik volg hier Mark Bittman en het smaakte prima. 
Bak twee eieren en serveer die op de rijst. 
Ik heb geen gewicht voor de rijst gegeven want dat kun je het beste naar eigen idee invullen. Daarom ontbreekt ook het aantal eetlepels saus en olie, maar ik gebruikte drie à vier eetlepels sojasaus en de helft sesamolie. Gewoon even proeven wat je zelf het lekkerst vindt ;-)

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails