donderdag 6 januari 2011

Monchoutaartje met ananas


Het is alweer weken geleden dat ik dit taartje bij iemand gegeten heb. Het klinkt misschien gek, maar ik had er nog nooit zo eentje geproefd. Terwijl dit soort taartjes vaak voor verjaardagen gemaakt schijnt te worden. Hoe dan ook, ik vond hem lekker en heb het recept gevraagd. Ik heb de hoeveelheid van de oorspronkelijke hoeveelheden van de receptuur gehalveerd (dan zou je een vorm van 22 cm kunnen gebruiken), en vier kookringen van 7,5 cm ermee gevuld. Het is maar een idee. 
  • 8 Bastognekoeken
  • 3 blaadjes gelatine
  • ½ blikje ananas (plakken, geen stukjes)
  • ⅛ slagroom
  • 1 pakje Monchou
  • Een klein beetje citroensap (ik heb gewoon de kant-en-klare citroensap gebruikt)
  • 50 gram roomboter
  • 40 gram suiker

Ik heb de Bastognekoeken in de keukenmachine met de messen fijn gemaakt. Toen heb ik de boter gesmolten en door de koek gemengd. Dit mengsel heb ik over de bodem van mijn kookringen verspreid. Daarna heb ik het met de bolle kant van een lepel goed aangedrukt.
Ik heb de Monchou met de suiker gemengd en daar de klein gesneden stukjes ananas aan gevoegd.
Toen werd het tijd het ananassap met de citroensap op te warmen waarna de inmiddels geweekte gelatine hierin werd opgelost. Toen het mengsel lauw was heb ik het door de Monchou gewerkt waarna ik de geklopte slagroom er doorheen gevouwen heb. 
Ik heb natuurlijk nog even geproefd of alles op smaak was voordat ik het over de Bastognebodems verdeelde waarna ik het nog twee uur in de koeling heb gezet.
Ik heb de taartjes afgewerkt met een stukje ananas en nog wat fijngemalen Bastognepoeder.

5 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Leuk idee om het in kookringen te maken. Zijn het nu éénpersoons taartjes? Heel wat jaartjes geleden maakte ik deze taart ook wel eens en dan met Jonkerfris kersenvlaaivulling uit blik erop,zou ik nu niet meer doen een vulling uit blik :-).

Theo zei

Hoi Caronline, het zijn nogal-machtige-eenpersoons-taartjes!
Die kersen kúnnen nu niet meer hè... ik vind het altijd zo leuk te zien hoe we, ook met koken, in de loop der tijd ontwikkelen :-)

Saskia zei

Dit taartje doet me denken aan een taart die wij vroeger thuis soms maakten. Het was hetzelfde principe, maar dan met van die ronde spritskoeken als bodem. Van de ananas werd alleen het sap in de taart gedaan, de ananasschijven zelf werden als versiering voor de taart gebruikt.

Theo zei

Jeugdsentiment Saskia? ;-)
Dit is zo'n heerlijk varieer-maar-raak recept. Spritsen, maar ook speculaasjes of digestivekaakjes zou kunnen. Al dan niet met verschillende blikvruchten erin of erop. The sky is the limit!

Pluis zei

Ziet er heerlijk uit! Ben dol op monchoutaart. Het lijkt me wel machtig idd 1 zo'n taartje per persoon.

Related Posts with Thumbnails