vrijdag 21 januari 2011

Penfolds Rawson’s retreat vintage 2008

Ik kreeg van een lieve mevrouw twee flessen wijn aan het begin van dit jaar. Zo in de trant van een extra dank je wel. Ze stopte me een doos in handen met de verzekering dat dit goede wijnen moesten zijn. Voor een wijnkenner als ik wilde ze beslist iets goeds aanbieden. Ik bracht nog tussenbeide dat wijnliefhebber meer op zijn plaats was, maar dat wuifde ze kordaat weg. Liefhebber of kenner, het moesten mooie flessen wezen…
Nou liep ik laatst door Albert Heijn en had wat tijd over. Ik besloot eens een rondje langs de wijnafdeling te maken. Wie schetst mijn verbazing? AH verkoopt ook Penfolds, en dat is dan ook de reden dat ik er hier over schrijf,- jij kunt hem waarschijnlijk ook kopen. 
Laat ik eerst vermelden dat de verpakking bijzonder mooi was uitgevoerd. Het was een prachtige rood blauwe cassette die zichzelf sloot met een onzichtbare magneet. Maar het gaat uiteindelijk om de wijn niet waar? Het koste eerlijk gezegd nogal moeite om daar bij te komen. Misschien is het de leeftijd, misschien zijn het mijn ogen, het zou ook de macht der gewoonte kunnen zijn, ik greep mijn kelnersmes en begon te snijden. Het lukte niet dus begon ik al kervend nog een nieuwe ronde. Ik kwam er niet doorheen. Ik probeerde nog het loodband van onderaf te verwijderen maar ook dit mocht niet baten. Wat bleek? De fles had een schroefdop. Daar is op zich niets mis mee maar het plaatste mijn handelingen wel in een ander licht. 
De wijn is een blend van twee druivenrassen, de semillon en de chardonnay. De verhouding ligt op respectievelijk 60 en 40%. De semillon kan de wijn een rijke ietwat kruidige smaak opleveren en tonen van perzik, abrikoos en mango in de mond en neus geven. 
De chardonnay geeft volgens mij in deze blend de frisse citrustonen. Het is een bekende druivensoort die overal ter wereld wordt verbouwd en heel wat verschillende gezichten kan vertonen.
De twee vormen een mooi duo in deze fles. Zij geven de wijn een mooie strogele kleur. Ik ruik de citrus, het tropisch fruit, de perzik in het glas. Dat kan kloppen want de wijn is gerijpt in rvs met oog op het fruit, waarna nog een opvoeding volgde van zeven maanden op eiken. 
Hij smaakt mooi vol in de mond en blijft mooi fris. Hij heeft iets rond en vettigs, en een aangename afdronk. 
Ik zou hem wel eens willen proeven met schaaldieren of een kreeftensoep. Misschien kan ik wel iets bedenken met ravioli en vis, dat zou best eens een leuke combinatie kunnen opleveren.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails