zondag 23 januari 2011

Shoppen in Lille

Het begon allemaal heel onschuldig. Een paar dagen geleden had ik een app voor mijn Iphone gedownload, radio France. En eindelijk kan ik nu in de auto fatsoenlijk naar een Franse radiozender luisteren zonder het gefluit en gepiep dat de Belgische Franstalige zenders doorgaans begeleidt. Ik trof het gelijk met een fantastische uitzending over Debussy, maar behalve dat (je kunt in die app kiezen uit een stuk of zeven zenders) werd ik overrompeld door de muziek, de stemmen en de sfeer die het hele Franse deel in mijn ziel deed vibreren. Ik zeg het maar zoals ik het voel :-)
Ik kreeg een behoefte de afgelopen dagen, zeg maar een onweerstaanbare drang naar Frankrijk. Dit resulteerde zaterdag in een bezoek aan Lille en de Auchan in Roncq. 
Maar eerst Lille maar eens. We parkeren altijd gratis aan de Bvd de le Moselle en wandelen dan in tien minuten naar Rue Léon Gambetta. Daar veer ik op. Op een heel klein stukje Lille vind je de de overdekte markt en de beste winkels om boodschappen te doen. Waar staan ze tegenwoordig nog buiten bij een bakker omdat het brood zo goed is?


En dan naar de Marché Couvert de Wazemmes. Het is misschien niet de kwaliteit van de winkels aan de overkant, maar de sfeer is er zo bijzonder. Je vindt er trouwens ook goede producten hoor, natuurlijk, en heel bijzondere. We eten er nogal eens Portugese Pasteis de Nata of een Pasteis de Bacalhou. Verder heel veel vis, vlees, groente en kaas. 


Halverwege de Rue Gambetta ga je naar links vind je op zaterdagochtend de markt. Een heerlijke markt. Nou hou ik van markten omdat ik graag al slenterend door de paadjes me overgeef aan al die heerlijke geuren van groente en kruiden, de kleuren van het opgestapelde fruit, het verrassende van onbekende kaasjes die schimmelig op een rieten matje liggen, en niet te vergeten het geluid van pratende mensen dat zo nu en dan overstemd wordt door de marktlui die luidkeels hun waren aan de man proberen te brengen. Ik ben er gek op. Zaterdag moest ik weer denken aan de markten die we bezochten in Bretagne.


Als je de Gambetta uitloop kom je in het moderne winkelcentrum van Lille. Hier kun je in de FNAC natuurlijk een Astérix kopen en eindeloos bij de kookboeken kijken. Toen ik vrijdag in Rotterdam bij Donner was, zag ik daar het boek 'Kookschool, pasta' liggen wat me behoorlijk aantrok. Het is onderdeel van een grotere serie die onlangs afgeprijsd is van € 25,- naar € 20,- Ik heb het lekker bij de bibliotheek gehuurd en kan op mijn gemak eens kijken of ik het hebben wil. Bij de FNAC  is het boek ook verkrijgbaar het heet' ★★★ Mon cours de cuisine' en kost daar € 15,-
Wat snapshots van Lille centre...


Een gebakje eten hoort er natuurlijk ook bij op zo'n dag. Ik koos een tartelette citron met een merengue toplaag. In alle bescheidenheid, mijn eigen citroentaartjes zijn lekkerder, maar ik kan bevooroordeeld zijn ... Kijk maar een hier voor mijn taartje. 


Uiteindelijk kom je op de terugweg langs Roncq waar de grootste supermarkt zit die ik ken, de Auchan. Heerlijk om doorheen te dwalen met een grote kar voor je uit. De wijnafdeling, de kaas, groente, noem het maar op, ik loop er dan weer zuchtend, jubelend, verbaasd, ongelovig, met hartkloppingen, doorheen. Ik heb het netjes gehouden deze keer. Behalve wat cadeautjes heb ik een Mouton Cadet van baron Philippe de Rothschild (het is een gewone Bordeaux hoor, maar die naam klinkt zo chic), Sancerre, Pruneaux d'Agen, caviar de tomate en verschillende kleuren pâte d'amandes gekocht. En sjalotjes, en natuurlijk knoflook en ook nog gerookte knoflook. Als ik de bijkeuken open doe dan ruikt het nu heerlijk naar gerookte knoflook! 
Als je uit Frankrijk weer naar huis rijdt dan kom je langs de Auchan. Kijk hier maar eens als je nieuwsgierig bent geworden.
Nu ga ik eerst eens met een Astérix op de bank zitten om daarna de keuken eens in te gaan. Ravioli maken, pizza, chocolademousse... Ik hou je op de hoogte!

3 opmerkingen:

Pluis zei

Leuk verslag! Niet verkeerd zo'n dagje Lille!

Theo zei

Zeker weten Pluis! Ik kan het je aanraden.

Karin zei

Het weekend is weer bijna voorbij ik denk toch nog even vlug bij T&S kijken, of er nog wat is gekookt.
Maar nee niks van dat al, lekker een dagje weggeweest, heerlijk toch. En dat zomaar uit het niets, leuk vind ik dat.
Ik noteer de tips in mijn schriftje wie weet gaan wij ook nog eens die kant op, het ziet er in ieder geval heerlijk uit allemaal daar zal het niet aan liggen. En wat de pizza en pasta betreft wie wat bewaard heeft wat!

Groet, Karin.

Related Posts with Thumbnails