zondag 12 oktober 2008

Engadiner nußtorte

Jaren geleden aten wij in de Haarlemmerstraat in Amsterdam een heerlijk stukje gebak met een notenvulling. Ik vermoedde dat er honing in gebruikt was om die volle zoete smaak te bereiken. Het had ook wel iets weg vonden we, van de Turkse patisserie. Baklava, je kent die kleine mierzoete stukjes gevuld bladerdeeg wel, is ook met noten en honing gemaakt. Nou ben ik een groot liefhebber van zoetigheid bij de thee maar met Baklava heb ik gemengde gevoelens. Als ik het voor me zie wil ik drie stukken, als ik er twee op heb, heb ik plotseling meer dan genoeg. Eigenaardig eigenlijk, je zou toch zeggen dat ik op mijn leeftijd zo onderhand wel eens geleerd had hoe dat met Baklava bij mij werkt…
Maar goed, het gebak dat we daar in Amsterdam voor ons hadden beviel ons uitstekend. Al spelende met de gedachte dit thuis ook eens te maken kwam vanuit de aller-diepste lagen van mijn grijze cellen ineens de naam Engadiner Nußtorte omhoog. Het vonkte even, het ‘YES!’ gevoel om het zo maar eens te zeggen. Thuis gekomen ben ik gelijk aan de slag gegaan. Er zijn, hoe kan het ook anders, genoeg recepten voorhanden. Ik heb de mijne samengesteld uit een aantal recepten die wel overtuigend overkwamen en de hoeveelheden aangepast aan mijn bakmaat: 18 cm.



Ingrediënten:
50 gram witte amandelen
50 gram walnoten
50 gram hazelnoten
175 suiker (waarvan 50 gram donkere basterd)
½ deciliter water
1/8 (of wat minder) slagroom

100 gram boter
75 (basterd) suiker wit
175 gram bloem
zout
½ ei



Bereidingswijze:

Maak het deeg en hou iets van het ei over om het gebak af te strijken. Laat een half uur in de koeling rusten.
Hak de noten grof en maak een karamel van de suikers en het water. Voeg de noten toe aan de karamel en laat even doorkoken. Voeg de slagroom toe en laat wat dikker worden (10 á 15 min. zachtjes doorkoken). Bekleed intussen een springvorm van 18 cm. met bakpapier op de bodem en verdeel het deeg in twee stukken. Een stuk voor de deksel en de rest voor de bodem en de rand. Rol het deeg uit en bekleed de vorm. Doe de vulling erin. De bovenste rand iets naar binnen vouwen en bestrijken met ei. Het deksel erop leggen en ook met ei bestrijken. Op 170 graden bakken gedurende 50 minuten of wat korter als het gebak erg gaat ‘lekken’.

P.S.
De plaatselijke atletiekvereniging weet dit gebak inmiddels ook te waarderen. Het verhaal gaat dat je per puntje al gauw een kwartier van je marathontijd af kunt snoepen.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails