vrijdag 17 oktober 2008

Soesjes met warme chocoladesaus


Ik ben een rijk man, ik heb twee en een halve kilo chocolade in huis. Ik ga er voor de volle twee en een halve kilo van genieten. Mooie pure chocolade in stukjes van 2 gram, makkelijk om te verwerken.
Ik ben begonnen met het maken van een heerlijke chocoladesaus. Het is een volle rijke saus met een krachtige smaak die warm opgediend wordt. Als je hem in de koeling bewaard wordt hij vast en is hij niet meer geschikt om te schenken. Je moet hem dan au bain-marie verwarmen. Bovendien is deze versie niet geschikt voor geheelonthouders. Ik heb er een ‘druppie’ koffielikeur in verwerkt en dat maakt dat dit weelderig en donkerbruin genot uitermate geschikt is voor een speciale gelegenheid.

Wat heb je nodig?

60 gram chocolade
1 dl slagroom
30 gram suiker
Snufje zout
1 theelepel gezeefde cacaopoeder
Scheutje koffielikeur

Hoe maak je hem?

Hak zo nodig de chocolade fijn en doe hem in een kom. Verwarm de slagroom met de suiker en het zout zodat de suiker kan smelten en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en klop het cacaopoeder er goed door. Schenk deze vloeistof over de chocolade en laat 5 minuten staan. Voeg dan de likeur toe en klop krachtig tot een glad mengsel.


De soezen!

30 gram bloem
25 gram boter
4 gram suiker
Een snuf zout
½ dl water
1 ei


Bereidingswijze:

Het water met de boter, suiker en het zout aan de kook brengen. Van het vuur af, de bloem in één keer toevoegen en tot een bal roeren. Op het vuur weer drogen (2 minuten in beweging houden). Dan het ei toevoegen en met de pollepel goed mengen tot een glanzend deeg. (Iets van het ei achterhouden voor het bestrijken). Spuit met een gladde spuitmond van 1 cm het deeg op Silpat en druk zo nodig de puntjes die achter gebleven zijn van het spuiten weer terug met een kwastje zodat het mooie bolletjes worden. Bestrijk ze met het achtergehouden ei en bestrooi eventueel met wat (grove) suiker. Bak ze gedurende twintig minuten op 220 graden. Na het bakken maak je een klein gaatje zodat de stoom kan ontsnappen en de vulling ingebracht kan worden. Dit is genoeg voor ongeveer tien soesjes.

Als je al langere tijd zonder chocola geleefd hebt ('chocolade-deprivatie' in vaktermen) dan kun je net als ik de soesjes in de saus gooien en ze er weer uitlepelen!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails