dinsdag 21 oktober 2008

Gestoofde saucijsjes met appel en jeneverbessen


We hebben appels gehad van vrienden. Mooie appels die ze zelf met de hand geplukt hebben. Ik heb ze zo af en toe liefdevol bekeken terwijl ze in de schaal lagen. Er kwamen een paar ideetjes naar boven. Vandaag een lekker stoofpotje, en om de cider op te maken en nog meer appels te gebruiken, morgen een stevige soep van appels, cider en kaas.




Dit is een herfstig potje waar ik van hou. Spek, worstjes, uien en gestoofde appeltjes, lekker op smaak gebracht met knoflook en jeneverbessen. Dit alles overgoten met een heerlijk gebonden saus van cider. Hier krijgt een mens trek van, zeker na al dat bladeren ruimen in de tuin. Als je het huis weer binnen komt en je de geur ruikt van gebakken spek, uien en het zoete aroma van de appeltjes die gestoofd worden, dan kun je bijna niet meer wachten tot je aan tafel gaat.


2 lepels olijfolie
500 gram goede saucijsjes
250 gram ui in ringen
2 tenen knoflook
250 gerookt ontbijtspek
2 appels
2 eetlepels bloem of meer als je wat dikkere saus wilt
½ liter cider
1 eetlepel azijn
2 laurierblaadjes
1 lepel gekneusde jeneverbessen
Peper en zout

Bak in de olie de saucijsjes mooi bruin.
Bak dan de ui, knoflook en het spek tien minuten totdat je mooie bruine randjes ziet.
Ontdoe de appels van hun klokhuizen en snij ze in plakken. Bak ze mooi bruin.
Doe alle ingrediënten in de pan en bestuif met de bloem. Roer dit voorzichtig door en voeg de vloeistof toe.
Laat een uurtje op laag vuur stoven. Serveer met een lekkere aardappelpuree.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails