zondag 19 oktober 2008

Orangettes


Dit is een recept dat iedereen kan maken en bovendien verrukkelijk is. Heerlijk bij de thee of koffie, tussendoor, of voor mijn part bij het ontbijt. Zalig.
Eén van de kleine tradities die ik altijd in ere houd is het kopen van een zakje orangettes bij Mère Babelutte als ik in Brugge ben. Dat gebeurt doorgaans één keer per jaar en dat levert een bijzonder voldaan gevoel op. Na verloop van tijd sluipt echter het grote verlangen weer in mijn ziel en koop ik mijn orangettes maar ergens anders. Nodeloos te zeggen dat het minder smaakt. Een Absynthe smaakt tenslotte ook alleen maar op een Frans terras zo als het hoort te smaken.
Mijn tussenoplossing bestaat hieruit om de orangettes zelf te maken. Zelfgemaakt smaakt per definitie altijd beter dan gekocht. Rest mij alleen de sfeer te evenaren van Brugge. Maar als ik een zelfgemaakte orangette in mijn mond laat smelten en ik mijn ogen sluit dan zie ik het silhouet van de Salvator voor me, ik voel de ongelijke kasseien onder mijn voeten, ik hoor het geluid van paardenhoeven en het geratel van de koetsen door de smalle straten en ik proef de zoete weelde van een orangette in mijn mond.
Hmm, orangettes…
Smelt wat chocolade en haal hier kant en klaar gekochte gekonfijte sinaasappelschilletjes doorheen. Laat zo nu en dan de helft vrij van een schilletje om een mooi contrast van kleur te krijgen. Dompel sommige schilletjes helemaal onder in de chocolade en laat stollen op Silpat.
Je kunt de schilletjes ook zelf kopfijten. Schil een sinaasappel dun af en laat weinig of geen wit aan de schil zitten. Kook in water tot de schil gaar is. Voeg dan op 6 dl water 200 gram suiker toe en laat dit oplossen op laag vuur. Breng aan de kook, doe de schil erbij en laat, van het vuur af, alles twee dagen intrekken. Haal de schilletjes uit de siroop en laat ongeveer twee uur drogen. Versnel dit drogen niet met een oven want boven de 50 graden krijgt de schil een lelijke bruine kleur.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails