donderdag 9 oktober 2008

Tarte Tatin met Conference peren ofwel de influenza Tatinica


Eén van die kleine zoete verleidingen in het leven bestaat voor mij uit de Tarte Tatin. Het is een klassieke Franse appeltaart. Knapperig bladerdeeg en boterzachte appels in een goudgele karamel. Het is niet goed voor de lijn maar het is uitmuntend voor de stemming!
Soms doet het me wel eens denken aan een virus. Ik wordt besmet door het zien van een stel prachtige peren of appels. Mooi fruit, hoe kan ik daar eens recht aan doen? Ik ruik de herfst en zie hier en daar de bomen al goudgeel kleuren. Dan volgt de incubatietijd. Zo maar ineens komt het bij me op. Thuis komen na een wandeling terwijl het huis geurt naar iets verleidelijks uit de oven. Ik drink een kop thee en bedenk hoe heerlijk een stuk Tarte Tatin wel niet zou zijn. Het is etenstijd, ik heb honger, ik loop aan Tarte Tatin te denken. Ik wandel op een zonnige herfstdag onder de bomen. Met een kinderlijk plezier stap ik door de bruine bladeren die bros knisperen onder mijn voeten en ik denk aan heerlijk krokant bladerdeeg. Oh, ik zie naaimachine-olie en ik denk zoete karamel! Ik besef het, ik heb het weer zwaar te pakken: de influenza Tatinica. Er is maar één remedie en dat is bakken en eten. Ik ga daarbij niet over één nacht ijs maar zoek het mooiste fruit uit dat ik kan vinden en overweeg serieus om zelf bladerdeeg te maken. Een nadeel van deze grondige aanpak kan zijn dat ik therapie verslaafd raak. Zo lekker en bijzonder dat ik met de laatste smeltende hap op mijn tong al weer plannen zit te maken om er morgen weer eentje te bakken, dan met ander mooi fruit wat ik gezien heb.
Zucht…


Ingrediënten:
100 gram suiker
1 dl water
½ vanillestokje
20 gram boter
2 appels (Elstar)
3 plakjes bladerdeeg
Melk of ei om te bestrijkenBereidingswijze:
Laat suiker met water en opgesneden vanillestokje (merg eruit schrapen) op laag vuur in de vorm karameliseren. Schil intussen de appels en snij die in 8 stukjes. Rol ze door de karamel en voeg de boter toe. Laat nog een paar minuten op laag vuur staan totdat de saus op dikte is en het fruit wat zachter kan worden als dat nodig is. Strooi er wat gemberpoeder over. Rol het deeg uit tot een ronde lap en leg die op de vorm met de buitenkanten naar binnen gevouwen. Bak 20 minuten op 190 graden.

6 opmerkingen:

Martine zei

Deze influenza tatinica is heel besmettelijk, Theo!

Martine

Martine zei

Hoi Theo, inmiddels zit ik in de incubatietijd, me steeds een moment voor te stellen dat ik de taart ga maken. Maar ik kan het nog onderdrukken door te denken dat ik de spullen er niet voor heb. Ik heb geen vorm die ik op het vuur kan zetten. De koekepan wel, maar die past niet in mijn oven. Bovendien weet ik niet of die pan er wel tegen kan. Hoe moet dat nu? Heb je een tip?
Martine

Martine zei

Nog bedankt voor de tips, Theo. De creuset pan vind ik nog te duur, maar ik heb een betaalbaar alternatief gevonden waarvan de verkoopster zei: ga daar eerst maar mee oefenen... Vandaag heb ik de taart gebakken met peren. Hij is heerlijk!

Martine

Theo zei

Leuk Martine! Maak hem ook maar eens met appels of mango, dat is ook zo lekker!

Taart bestellen zei

Ziet er goed uit, mag ik hem ook op mijn website plaatsen?

Groet,
Giel.

Theo zei

Beste Giel,
Bedankt voor het compliment maar het lijkt me niet zo'n goed idee. Mijn artikelen zijn bestemd voor mensen die eens wat inspiratie willen opdoen, niet voor sites die (quasi) professioneel zijn.
Groet,
Theo

Related Posts with Thumbnails