zaterdag 26 juli 2008

Ajam seraki pedis ofwel kip in hete saus

Geloof het of niet, op deze foto ligt onder deze heerlijke saus een mooi stukje kip!

Kip is een populair ingrediënt in de keuken. Ooit een luxe, nu gewoongoed. Natuurlijk, je kunt wel eens een Bresse-kip kopen als je iets feestelijks te vieren hebt of als je eens zin hebt om echt kip te proeven. Dan wordt kip weer een luxe ingrediënt want zo’n beestje kost echt een stuk meer dan het doorsnee kippetje bij de supermarkt. De populariteit van kip kun je, denk ik wel eens, ook aflezen aan het aantal dames (heren ben ik nog niet tegengekomen) die zich beroemen op hun hete kip. De heren knikken altijd instemmend mee. Wie is deze heer dan dat hij je ook nog eens een recept van hete kip wil voorschotelen?
Tsja, deze heer heeft al aardig wat Indonesische recepten op zijn kookblog staan en als je die lekker vindt dan mag deze heer zijn hete kip natuurlijk niet ontbreken. Hij is bovendien lekker. Niet zo gloeiend heet dat je een half uur langer over de maaltijd doet, maar pikant, kruidig en opgediend in een volle saus die je alleen al met wat rijst zou willen eten. Je zou willen blijven eten van die hete kip van deze heer.
Ik ontvel de kip voordat ik hem bereid. Ik ben daarin een beetje Indiaas, niet zo Indonesisch vrees ik. In de Indiase keuken ontvellen ze een kip ook. De smaak kan beter in het vlees trekken en bovendien vind ik een kippenvel alleen lekker als de kip gegrild is. Dan knappert het in de mond en is smaakvol. Het vel van een gestoofde kip bekoort mij niet, veel te slap naar mijn smaak.

Ingrediënten

4 kippenbouten
2 uien
4 teentjes knoflook
2 eetlepels sambal oelek
1 theelepel tamarinde
6 kemerinoten
1 theelepel laos
1 eetlepel goela djawa
½ liter kippenbouillon
2 salamblaadjes
Zout

Bereidingswijze

Maak de boemboe ofwel het kruidenmengsel door in de mengbeker ui, knoflook, sambal, kemiri en laos met wat olie te pureren.
Bak de kip in olie bruin. Neem uit de pan en bak de boemboe in de resterende olie en voeg de goela djawa toe. Voeg dan de kip, bouillon en de salambladeren toe. Laat zachtjes gaar stoven en vervolgens inkoken tot een dikke saus.
Je kunt natuurlijk ook een aantal kippenpootjes nemen in plaats van kippenbouten, of kipkarbonades. Net wat je zelf lekker vindt.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails