woensdag 2 juli 2008

Kwee mangkok
Voor het eerst dit jaar zag ik ‘tropische temperaturen’ staan bij de weersverwachting. Bij ‘tropisch’ denk ik gelijk aan heet, kleurig en lekker! Bij dat laatste denk ik dan in eerste instantie weer aan Indonesisch eten. Al decennia eten we graag in allerlei ‘Indische tentjes’ of nemen wat bakjes vlees en groenten mee om thuis op te warmen. Ik ben er verzot op. Net zoals ik sushi waardeer om de verschillende smaken en hun prachtig uiterlijk (het zijn toch kleinoodjes!) zo waardeer ik de Indonesische keuken om zijn rijkdom aan smaken. We hebben altijd wel een favoriet restaurantje maar het lijkt wel of onze favorieten nooit een lang leven beschoren zijn. Vroeg of laat staan we aangeslagen voor de pui omdat de boel opgedoekt is. Treurnis alom. Wat nu? Zelf maken natuurlijk en weer veel nieuwe tentjes uitproberen.


Ik wil de komende tijd op mijn blog ook een hoekje recepten maken voor de mensen die net als wij zo van Indonesisch eten houden. Het zijn een beetje mijn eigen recepten geworden omdat ik ze in de loop der tijd vaak aangepast heb. Als je de moeite neemt om de goede ingrediënten te kopen en eens lekker een poos in de keuken te staan dan zul je heerlijk eten!
Althans, dat vinden wij ;-)


Ik open de rij met Kwee mangkok, een Indonesisch koekje. Vergis je nou niet, ze noemen in onze ogen de gekste dingen koekjes. Een koekje kan een cakeje zijn of een gevuld pannenkoekje; het zou ook zo maar uit de frituur kunnen komen. De cakejes die ik vandaag gemaakt heb worden gestoomd. Als cakeje zijn ze bekend voor de Europeaan maar ze hebben toch een eigen smaak door de Goela Djawa. Goela Djawa is een tropische palmsuiker die je kunt kopen in de toko. Als je geluk hebt kun je kiezen uit de harde variant met palmblad erom heen die in schijfjes verpakt is, en de vloeibare variant uit een flesje. Ik gebruik de laatste tijd het flesje omdat dat het gemakkelijk is (je hoeft niets op te lossen en je houdt geen harde stukjes suiker over op het laatst) en omdat het net zo goed smaakt.

Ingrediënten

70 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker
Zout
50 gram Goela Djawa
5 cc water
20 gram kokos

Bereiding

Doe alle droge ingrediënten in een kom en voeg dan de Goela Djawa en het water toe. Roer totdat een dik beslag ontstaat dat traag van de lepel afvalt.
Beboter twee ramequins en vul die met het beslag. Je moet ze niet helemaal vol doen want de cakejes gaan nog rijzen.
Dan gaan ze in de stoompan waar ze in 15 minuten gaar worden. Controleer eventueel nog met een satéprikker maar na een kwartier zijn ze bij mij precies goed.
Lekker voor bij de thee of als tussendoortje.


1 opmerking:

Anzj zei

Hallo, welkom bij 'de club' (Etenbloggers). Leuk! Die kwee mangkok van jou ziet er trouwens bepaald anders uit dan de mijne:
site

Related Posts with Thumbnails