maandag 28 juli 2008

Javaanse pudding: kokospudding met bruine suikersaus


Hoewel de Indonesische keuken geen gangen kent zoals onze Europese, is het soms best lekker na een hete maaltijd om iets zoets te gebruiken. Dan is dit gerecht een uitkomst. De Indonesische recepten die ik hier geef zijn niet pedis, of scherp, zoals wij zeggen. Maar eet je eens een keer buiten de deur en je hebt een heel scherp gerecht op je bord dan is het beter om een suikerklontje of iets zoets in de mond te nemen om het brandje te blussen dan wat water te drinken. Water maakt het alleen maar erger! Gewoon even wachten, desnoods je tranen deppen of iets zoets nemen dus.
Als je rondkijkt op het internet zie je nog wel meer recepten van Javaanse pudding. Dit recept is anders omdat ik de suikersaus los bij de pudding serveer, dat ziet er mooier uit en is lekkerder, ik wat gedroogde kokos toevoeg, waardoor je meer contrast in de mond ervaart tussen zachte pudding en ‘kokos met beet’, ik de saus niet alleen apart serveer maar ook een heel klein beetje bind met Maizena, waardoor hij wat stroperiger wordt zonder dat hij zwaarder-zoet wordt en tenslotte ik de pudding toch iets zoet met witte basterdsuiker om de pudding die naar binnen gaat zonder al te veel suikersaus toch wat meer smaak te geven.
Voila, nu aan de slag.

Ingrediënten

4 dl water
160 gram santen
2 eetlepels witte basterdsuiker
40 gram Maizena
2 eieren
2 eetlepels gedroogde kokos
100 gram goela djawa
1 dl water
1theelepeltje Maizena

Bereiding

Splits de eieren.
Los de santen en de basterdsuiker op in het water en voeg de Maizena die in wat water is opgelost toe aan dit mengsel. Laat even doorkoken tot je een dikke pap hebt en voeg de kokos toe. Laat afkoelen.
Klop de eiwitten met wat zout of citroensap stijf en spatel dit voorzichtig door de pudding. Stort in een vorm of in vier ramequins en laat door en door koud worden.
De goela djawa los je op in de ½ dl water en bind je iets met de Maizena. Laat afkoelen en serveer met de pudding.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Uitstekend recept.
heb het 2 x geprobeerd, aangezien ik het voor een diner van 13 personen moest maken.
de eerste keer vond ik het nog veel te zwaar (we hadden 7 gangen!) de tweede keer heb ik er toen 4 extra eieren bijgedeaan, en toen werd het veel luchtiger. heerlijk!

Theo zei

Ha! Het is inderdaad een klein 'baksteentje' op de maag. En na zeven gangen kan ik mij wat lichters voorstellen. Fijn dat je, met een kleine aanpassing, toch hebt genoten van dit recept. Wat de luchtigheid betreft, dat valt of staat helemaal met de manier van mengen en hoelang je mengt. Het is in dit geval niet makkelijk te zien wanneer de zaak goed gemengd is omdat beide wit zijn. Je hebt in ieder geval een goed resultaat bereikt en dat telt!

Related Posts with Thumbnails