woensdag 16 juli 2008

Kruudplaetjes!

Gisteren kreeg ik iets geheimzinnigs in mijn handen gestopt. Het was verpakt in aluminiumfolie, woog zowat niets en mat 7 bij 7 centimeter. Ra ra ra…
Ik wilde ruiken. Ik had nog niets gezien en dan is ruiken nog spannender. Nee, als ik wilde ruiken dan moest ik mijn neus eerst maar eens hier in steken. Er kwam een plat doosje tevoorschijn dat met een warm gekleurde stof bekleed was. Het zag er Indiaas uit. Ik sloot mijn ogen en snoof diep in het mysterieuze doosje. ‘Paasbrood’ kwam als eerste bij me op. Het was de saffraan die het hem deed. In het doosje hing nog de reminiscentie van warmte, pistache, honing en saffraan. Een moment waande ik me in een gedicht van Baudelaire. Betoverend. Er bleek een koek in gezeten te hebben die inderdaad in India door iemand gemaakt was, en waar alle dure ingrediënten in verwerkt waren die voorhanden zijn. ‘Rommelkoek’ dacht ik wat oneerbiedig. De ongetwijfeld veel poëtischere naam die dit gebak draagt kon de gulle gever zich niet meer herinneren dus het blijft voorlopig, bij gebrek aan beter, rommelkoek. Het smaakte overigens heerlijk, perfect gebakken.
In alle bescheidenheid, wij op Flakkee kunnen er ook wat van. Zonder op te scheppen kan ik gerust stellen dat onze Kruudplaetjes op Flakkee wereldberoemd zijn. In deze lekkernijen wordt rommelkruid verwerkt. Ik heb het recept van een echte Flakkeese gekregen en je kunt het bakken zonder oven. Een betere aanbeveling kan ik je niet geven.

Ingrediënten
500 gram witte bloem
250 gram boter of margarine
250 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
1 eetlepel stroop
1 theelepel kaneel
Mespunt zout
3 pakjes vanillesuiker
2 theelepels rommelkruid

Bereiding
Doe de ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van. Maak van het deeg twee rollen van 4 a 5 centimeter doorsnede en snijd daar plakjes van ongeveer 1 centimeter dik van. Bak deze om en om in circa 4 minuten per kant, op heel laag vuur in een koekenpan zonder boter.
Wil je een wat kleinere hoeveelheid maken neem dan een vijfde van de ingrediënten en neem in plaats van een ei 2 theepels water. Je kunt dan ongeveer tien koekjes bakken.

Nawoord
Rommelkruid kun je hier krijgen ‘Op den Diek’ in Menheerse, maar of je het buiten Flakkee ook kunt kopen weet ik niet. Nou zijn Kruudplaetjes en Goeree-Overflakkee het meer dan waard om eens de reis te ondernemen om rommelkruid te komen kopen. Mocht deze onderneming toch teveel in de papieren lopen dan kun je ook je eigen rommelkruid maken. Het was oorspronkelijk eigenlijk niets anders dan een mengelmoes van allerhande kruiden die overgebleven waren.

Of Kruudplaetjes in India ook gegeten worden is mij niet bekend maar ik kan ze daar overigens warm aanbevelen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Rommelkruid kun je ook buiten flakkee krijgen. Oorspronkelijk woonde ik op Flakkee, maar voor mijn studie naar Amsterdam verhuist. En daar wilde ik ook heel graag mijn lievelingskoekjes kunnen bakken! Op de Albert Cuijp markt is een winkeltje, DE PEPERBOL, waar de kruiden te koop zijn (naast heel veel andere kruiden). Ze hebben ook een site waarvan je ze kan bestellen. (www.peperbol.nl)

Anzj zei

Rommelkruid, essentieel ingrediënt van balkenbrij (en dus is wellicht de lokale slager te vragen om zijn input), is als kerrie feitelijk een mengsel van diverse kruiden en specerijen: zoethout, nootmuskaat, anijs, kaneel, kruidnagel, peper, foelie, gember en sandelhout. Met wat suiker. In principe zelf te maken.

Theo zei

Bedankt voor je reactie Anzj, hier kunnen een hoop mensen zelf mee aan de slag!

Related Posts with Thumbnails