dinsdag 22 juli 2008

Sambal goreng boontjes


Mijn trouwe lezers snappen het al, mijn paarse boontjes moesten op. Ik kan je verzekeren, ze zijn goed terecht gekomen. Vandaag heb ik een paar uurtjes in de keuken doorgebracht. Ik heb de boontjes verwerkt tot sambal goreng boontjes, ik heb tahoe taotjo gemaakt, daging smoor en natuurlijk tempé. Eigenlijk wilde ik ook nog wat eieren in saus maken maar de rek was er op het laatst wat uit. Bovendien stonden er aardig wat gevulde schalen te dampen dus de noodzaak om door te koken werd minder en minder. Het mooie van dit verhaal is dat ik morgen niet hoef te koken, (alleen wat rijst in de rijstkoker doen met wat water en wachten maar!) en dat het nog lekkerder smaakt ook.
Hoe heb ik de sambal goreng boontjes gemaakt? Vrij simpel en snel. Het is lekkerder dan een kant-en-klare boemboe (kruidenmengsel) uit de supermarkt. Als je gewend bent aan het adagium ‘een beetje van Conimex en een beetje van mij’ moet je dit recept maar eens proberen.

Ingrediënten
500 gram sperziebonen
1 ui
2 knoflooktenen
2 theelepels fijngehakte gember
1 eetlepel tamarinde
1 theelepel laos
½ theelepel sereh
2 eetlepel ketjap manis
1 theelepel trassi
1 theelepel sambal
40 gram santen
water

Bereidingswijze

Kook eerst de boontjes gaar in wat water en giet ze af.
Bak dan de ui, gember en knoflook eventjes in wat olie. Voeg daarna de andere ingrediënten toe plus de boontjes. Laat nog zachtjes koken tot gewenste dikte van de saus is bereikt. Hij mag niet droog worden maar hoeft van mij ook niet te drijven. Proef zo af en toe eens. Hoe meer een saus inkookt des te geconcentreerder de smaak wordt. Als je zin hebt kun je natuurlijk ook wat stukjes wortel erbij doen. Het geeft een mooie kleur en is wat gevarieerder qua smaak.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails