dinsdag 15 juli 2008

Rendang


Het is tijd om een van de koningsnummers van de nasi-rames met jullie te delen, rendang. Dit recept van rendang is in de loop van de tijd gegroeid naar een smaak zoals wij dat lekker vinden. Het vlees moet heerlijk zacht gestoofd worden in een milde kruidensaus (boemboe) maar toch een kleine ‘kick’ hebben van de rawits. Hoe het smaakt? Zalig, vinden wij, maar het laat zich niet beschrijven. Sterker nog, de term rendang zegt niet eens zoveel. Ga maar eens een paar keer Indonesisch uit eten en je zult allemaal verschillende rendangs proeven. Sla er maar eens een paar recepten op na, ze zijn allemaal verschillend. Dat is ook het leuke ervan vind ik, het avontuurlijke. Rendang proeven en kijken of je het lekker vindt, kijken of je er rendang in herkent. Het is net als met het woord vogel. Je weet wat het woord vogel inhoud, je herkent er een als je hem ziet, maar ga maar eens uitleggen dat zowel een papagaai als een winterkoninkje als een visarend vogels zijn. Nou zijn er gelukkig meer vogeltjes dan dat er rendangs zijn. Er zijn meer verschillende soorten Franse kaasjes en franse wijnen dan dat er rendangs zijn. Toch moet er nog minstens één rendang bij komen, de jouwe. Doe net als ik. Maak dit recept eens en proef… Bedenk eens of je iets zou willen veranderen in de smaak. Maak het nog eens en varieer, voorzichtig, met een of meerdere ingrediënten. Schrijf het op, elke keer weer, en je zult zien dat het recept zich ontwikkelt, tot leven komt en zich vormt naar jouw persoonlijke voorkeur. Je krijgt er als het ware een relatie bij. Jullie groeien naar elkaar toe. Zou je dat niet willen? Zo’n onschuldige extra-relatie waar je elke keer schaamteloos van mag genieten…?

Ingrediënten
500 gr.stoofvlees
1,5 theel. djinten
1 serehstengel
8 kruidnagels
5 eetl. olie
1 ui
2,5 dl. water + 60 gr. santen
4 teentjes knoflook,
5 djeruk perut blaadjes
3 verse rawits,
1,5 theelepel kaneel
1 schijfje djahé van ca. 5 cm.
1 theel. Tamarinde
1 schijfje koenjit van ca. 4 cm.
zout
1 schijfje laos van ca. 5 cm.
2,5 theel. ketoembar

Bereidingswijze
Maak in een kleine mengbeker een boemboe van: wat olie, ui, knoflook, rawits, djahe, laos, koenjit, djinten, ketoembar, kaneel.
Schroei in een stoofpan met de olie het kleingesneden vlees snel dicht en laat daarna de boemboe nog even meebakken. Voeg de gekneusde serehstengel, de kruidnagels, tamarinde en de djeruk perutblaadjes toe met het water en de santen. Deksel op de pan en maar stoven. ‘Adoeg, laat maar staan, laat maar staaaaan…’ zei Sari uit de Kerkstraat in Amsterdam ooit eens. En zij kon het weten! Dus, gaar stoven en zout naar smaak toevoegen. Op het laatst haal je de deksel van de pan en laat je het inkoken tot het semi-droog is. Echt, verrukkelijk!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails