woensdag 9 juli 2008

Sambal goreng telor


Een ei is misschien wel het meest veelzijdige ingrediënt in de keuken. Je kunt het koken, pocheren, bakken, maar ook verwerken tot een roerei of een omelet. Behalve dat is het een ingrediënt met tal van toepassingen. Met eieren kun je soep en sauzen binden, vloeistoffen en ovengerechten laten opstijven, allerlei gerechten lichter en luchtiger maken en boter en olie in wonderbaarlijke emulsies veranderen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over zijn uiterlijk. Of je nu klassiek of hyper modern bent ingericht, door zijn bijna abstracte vorm past het ei perfect in ieder keukeninterieur!
Vandaag laat ik zien hoe ik een ei op zijn Indonesisch klaar maak. Als je wel eens gaat rijsttafelen dan weet je dat een ei, telor op zijn Indonesisch, een vast bestanddeel is van zo’n maaltijd. Jammer genoeg denk ik wel eens dat de kokkie wat moedeloos ‘nog een eitje erbij…’ gedacht heeft en dan een bleek eitje in een zielloos sausje erbij zet. Een gemiste kans want het kan zo heerlijk zijn. Het is maar één eitje op een hele maaltijd, soms zelfs maar een halve!, en dat maakt dat je met extra aandacht die paar hapjes savoureert. Het moet dus goed zijn.
Ik heb twee recepten van telor die ik heel erg lekker vind. Vandaag geef ik mijn eerste recept en als jullie nummer twee achter de kiezen hebben mogen jullie zeggen welke het lekkerst is. Ik weet het niet.

Ingrediënten

4 eieren 1 ui 1 teentje knoflook ½ theelepel laos of gemberpoeder 2 theelepels sambal badjak 1 eetlepel olie 1 eetlepel azijn 3 eetlepels ketjap manis (ABC)2 theelepels bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

Kook de eieren in 10 minuten hard. Pel ze en bak ze bruin in wat olie.
Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein. Maal dit in de kleine mengbeker met de laos en de sambal, en als het nodig is wat olie, tot een pasta. Verwarm de olie en fruit hierin de pasta enkele minuten zacht. Voeg 4 eetlepels water toe met de azijn, de ketjap en de basterdsuiker. Laat dit enkele minuten zachtjes koken. Presenteer de eieren in de saus.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails