donderdag 20 mei 2010

Champagne II, aarbeiencharlotte met Biscuits de Roses des Reims

We hebben een dag de stad Reims bezocht. De auto was gratis en vlak bij de kathedraal te parkeren, kom daar in Amsterdam eens om! Zodoende liepen we heerlijk ontspannen op de torens af om opnieuw kennis te maken met dit bijzondere gebouw dat zo’n lange geschiedenis kent. De koningen van Frankrijk zijn er gekroond. Jeanne d’Arc was aanwezig bij de kroning van Karel VII in 1429. Als je bekend bent met haar geschiedenis en je wandelt door de kerk en komt haar beeld tegen, dan kun je behoorlijk onder de indruk komen van de loop der geschiedenis en de plek waar je je bevindt.
Een specialiteit van Reims zijn de Biscuits Roses des Reims die overal te koop zijn. Het zijn hele brosse roze koekjes met een laagje poedersuiker bedekt. Ik heb er een zakje van gekocht. In Reims heb ik ook een kookboek gekocht: Comment briller aux fourneaux, sans savoir cuire un œuf, geschreven door Julie Andrieu & Michel Guérard. Ik kon het niet laten liggen. Het is rijk geïllustreerd en bevat aansprekende Franse recepten door een driesterrenkok die min of meer ‘vertaald’ worden door de lieftallige Julie. Het is niet alleen Frans door de recepten, het is voor mij ook Frans door weergegeven omgang van een 78 jarige kok en een leeftijdsloze, maar o zo charmante jonge vrouw. Ik vind het vertederend te zien hoe de topkok staat te ‘vonken’ in zijn keuken en het leven viert in de nabijheid van deze adorabele Julie. Het hele repertoire van gebaren, gezichtsuitdrukkingen, grapjes en ernst passeert de revue. In volmaakte harmonie gáán beiden ervoor, om het zo maar eens te zeggen. Ik kan van binnen wel eens mopperen op het haantjesgedrag van de doorsnee Franse man als hij een vrouw begroet met twee aandachtige kussen op de wang, en mij een hand geeft terwijl hij langs me heen kijkt. Ik weet het, dat ligt niet aan onze verhouding maar aan de wijze waarop mannen en vrouwen in Frankrijk met elkaar omgaan. Met de aanschaf van dit boek heb ik hier ineens helemaal vrede mee.

Met de biscuits en dit boek heb ik onderstaande charlotte gemaakt.


1 doosje aardbeien

1/2 liter melk

200 gram suiker

5 eigeelen

250 gram room

7 blaadjes gelatine

1/2 vanillepeul

lange vingers of Biscuits des Roses des Reims


Schraap de vanille uit de peul en laat beide een kwartiertje in de warme melk met 100 gram suiker trekken.

In de tussentijd sla je de eigelen met 100 gram suiker blond. Voeg daar al kloppende de melk aan toe en warm dit mengsel au-bien-marie op tot dat de saus gaat binden. Los hier de geweekte gelatineblaadjes in op en laat afkoelen. Voeg er wat klein gesneden stukjes aardbei aan toe.

Bekleedt dan een (charlotte)vorm met lange vingers of als het lukt met de Biscuits des Reims en stort de pudding, als deze zich gaat zetten in de vorm.

Zet hem minstens 6 uur in de koeling voordat je het uit de vorm haalt, en garneer hem met aardbeien, frambozen en munt.


Voor een bijpassende vruchtensaus pureer je 250 gram frambozen met 50 gram suiker en een scheutje verse citroensap. Eventueel kun je de saus nog zeven als je een hekel hebt aan de kleine pitjes.


Rondom de kerk zijn enkele winkels gevestigd die zich specialiseren in champagne. Bijna alle merken zijn er te krijgen. Niet alleen de gewone en de halve flessen maar ook de Methuzalems en de Salamazars. ja, zelfs een Nebukadnezar was er te koop. Dit zijn flessen met een inhoud van respectievelijk 6, 9 en 15 liter. Die heb ik verder niet zo vaak gezien in de Champagne.

Grappig vond ik de vervaarlijke zwaarden in de etalages te zien. Ze zijn bedoeld om een fles champagne open te maken. Als je op het internet rondkijkt kun je nogal wat filmpjes tegenkomen waar dat nogal eens misgaat. Hieronder heb ik een filmpje geplaatst waar je de kunst kunt afkijken.

Mij zul je het echter niet zien doen!


Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails