donderdag 13 mei 2010

Limoensorbet met marc van gewurztraminer


Het is al weer een poosje geleden dat ik een menu maakte met gerechten uit de Elzas. Een citroensorbet met marc van gewurztraminer vind je daar nogal eens op de kaart. Ik had een stukje gelezen van Hubrecht Duijker waarin hij schreef dat hij deze sorbet zo waardeerde. Toen ik afgelopen zomer op een warme dag in de Elzas was en ik de kans kreeg dit ijsje eens te proberen, nam ik mijn kans. Ik had er geen spijt van. Het is heerlijk verfrissend en opwekkend. Bovendien ben ik een liefhebber van gewurztraminer en kreeg zodoende de kans ook een eau de vie van deze druif te leren kennen. Je kunt ter plekke vaak kleine flesjes kopen van allerlei soorten eau de vie’s.

Ik heb voor deze sorbet geen citroen genomen maar limoen omdat ik die lekkerdere zuren vind hebben, zeker in een gerecht als dit, waar het zuur zo essentieel is.


Voor een fruitsorbet gebruik ik altijd deze verhouding:

200 gram vruchtenpuree

75 gram suiker

75 ml. water

plus 1 geslagen eiwit dat aan het einde door de ijsmassa wordt gemengd. Kinderen en oude mensen lopen echter een gevaar met rauw ei dat in gerechten verwerkt is. Je kunt evengoed een half blaadje geweekte en opgeloste gelatine mee laten draaien in de ijsmachine. Je krijgt dan evengoed een heerlijk smeuïg ijs.


Ik heb voor deze sorbet wat minder limoensap genomen. Proef en oordeel naar eigen smaak wat je lekker vindt. Bedenk wel dat de compositie anders smaakt wanneer hij bevroren is. Een ontdooid ijsje dat je proeft smaakt altijd veel te zoet en onappetijtelijk. Hou dus het zoet in ere maar probeer het zuur te beoordelen. Succes!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails