woensdag 26 mei 2010

Salade Caprese

Dit beroemde gerecht zul je vast wel eens gegeten hebben. Het bestaat uit schijfjes tomaat, witte buffelmozzarella, basilicum, en wordt geserveerd met olijfolie en balsamico. Op zijn Italiaans klinkt het ook lekker,- insalata caprese.

Over de herkomst van het gerecht bestaan twee versies. De schotel zou uit Capri komen omdat de ingrediënten die gebruikt worden klassiekers zijn in de omgeving van het Amalfie kustgebied.

De andere versie is eigenlijk leuker. In mei 2008 berichtte het magazine Gambero Rosso dat het zomerse gerecht door de kok Constantino Moffa in Zwitserland beroemd gemaakt is. De goede man zat vaak dit gerecht te eten waar de andere hotelgasten hem konden zien eten. De gasten vroegen dan wat die persoon uit Capri, die Caprese, zat te eten,- ze wilden dat ook graag proberen. Zo kwam het gerecht op de kaart en de rest is geschiedenis.

Ik heb in dit recept er een moderne draai aan gegeven. Ikzelf vind het er heel attractief uitzien, maar het is vanuit gastronomisch oogpunt wat gecompliceerd. De mozzarella heeft een heel laag smaakgehalte, de tomatengelei heeft veel meer smaak en de balsamico is vuurwerk in dit opzicht. Een bijzondere combinatie. Mijn chique druppeltje balsamico bleek niet genoeg te zijn. Aan tafel heb ik dan nog met gulle hand bij gedruppeld. Een ander punt van kritiek is het ontstane mondgevoel, er is geen beet meer over.

Al met al geef ik hier toch maar het recept omdat je misschien betere ideeën hebt met dit gerecht of omdat het je kan inspireren.


Neem 8 dl. tomatensap en breng dit op smaak met peper en zout. Los hier 10 geweekte blaadjes gelatine in op. Stort het op plastic in een bak van 23 x 23 cm en laat afkoelen.

Neem twee mozzarella kaasjes en pureer die met 80 gram yoghurt. Los hier 3 geweekte blaadjes gelatine in op en giet het in een siliconevorm.

Snij de tomatengelei in plakken en serveer met de mozzarella op een attractieve manier. Garneer met balsamico en basilicum.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails