vrijdag 28 mei 2010

Zoete dadelkoek met karamelsaus

Het is me wat met dit recept. Als je niet van dadels houd is dat helemaal niet erg, je proeft ze er toch niet in! Maar het is heel lekker, ook als je wel een dadelliefhebber bent!

Die karamelsaus hè, die bleef me bij. Niet alleen gelijk na het eten, maar ook na een paar weken. Het is een machtig maar o zo lekker sausje. Zeg maar Saus. Je kunt hem bij veel meer gerechten gebruiken. Daarom alleen al, dit recept:


Klop 75 gram boter met 175 gram donkere basterdsuiker door elkaar. Meng er dan 1 eetlepel golden syrop en 2 eetlepels stroop doorheen, voeg 2 eieren toe en wat vanille-essence. Blijf intussen kloppen. Neem 200 gram zelfrijzend bakmeel en meng dat er nog doorheen.

Intussen heb je 200 gram gedroogde dadels in 3 dl. water laten koken. Pureer dit en voeg hier 1 eetlepel zuiveringszout (dubbbelkoolzure soda ofwel (uit het blote hoofd) sodiumbicarbonaat) aan toe. Ik heb voor 2 euro een pakje bij de apotheek gekocht. Meng dit door het beslag en giet het in een beboterde vorm van 23 x 23 cm. die goed ingevet is en waarvan de bodem bedekt is met bakpapier. Bak hem 3 kwartier op 200 graden in de oven.

Voor de saus laat je 50 gram boter met 50 gram suiker karamelliseren. Als de kleur mooi goudbruin is geworden voeg je er nog 1 dl. slagroom aan toe. Laat dit nog even rustig door pruttelen totdat de saus wat dikker is geworden. Na afkoelen dikt hij overigens nog verder in.

Warm de overgebleven koek rustig op in de magnetron, hij wordt er alleen nog maar lekkerder van.


Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails