donderdag 18 november 2010

Gepocheerde kweepeer


Ik had geloof ik al twee weken kweeperen op het aanrecht liggen. Dat geeft niet want je kunt ze lang bewaren. Vandaag besloot ik er eentje tot een dessert te transformeren. Hij verzette zich een beetje, want toen ik het mes in hem zette moest ik veel kracht zetten om hem doormidden te krijgen. Gebruik dus een goed keukenmes en pas op voor je vingers!
Maar toen gaf het kweepeertje zich over en verleidde me met zijn zalige geur. Wat een genot, zeker toen ik de dunschiller gebruikte en de hele keuken zacht ging ruiken. 
Toen het peertje stond te pocheren werd het nog erger. Het hele huis werd vanuit de keuken gevuld met een bloemige en kruidige geur. Toen ik uit de douche kwam snoof ik mijn longen vol en ‘speerde’ naar de keuken. Ik ‘speer’ niet zo gauw, maar nu werd ik als een komeet tot de keuken aangetrokken. In het pannetje lag mijn peertje in het goudgele pocheervocht zachtjes te dansen met de belletjes die omhoog borrelden. 
Ik was gelukkig.
  • 1 kweepeer
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillepeul
  • 3 kardemompeulen
  • 150 gram suiker
  • 3,5 dl water
  • 2 geroosterde boterhammen
  • Kaneel

Snij de kweeperen in vieren, verwijder het klokhuis en schil ze. 
Leg ze direct in een pannetje samen met het kaneelstokje, de opengesneden vanillepeul, de kardemompeulen, de suiker en het water. (Ik heb maar een halve vanillepeul gebruikt omdat ik toevallig een heel goede kwaliteit in huis had. Ook heb ik met de achterkant van mijn mes het merg eruit geschraapt en in de pan gedaan. De kardemompeulen heb ik ook opengesneden zodat de zaadjes beter in de vloeistof hun smaak konden afgeven). 
Dit heb ik aan de kook gebracht zodat de suiker goed kon oplossen, en vervolgens heeft dit een uur zachtjes gepocheerd. 
Haal de peren uit het vocht en zeef het. Kook het dan nog een kwartiertje in zodat het wat dikker wordt en de smaak zich concentreert.
Rooster twee boterhammen en bestuif ze met kaneel. Eventueel zou je ze nog met boter kunnen besmeren. 
Leg hier de kweeperen op en schenk er wat siroop overheen. Je kunt het leuk garneren met de vanillepeul en of het kaneelstokje.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails