zaterdag 6 november 2010

Op het scherp van de snede

Mijn messen waren bot. Het zal jou ook wel regelmatig gebeuren. Hoe het toch zo gekomen is weet ik niet. Ik gebruik ze altijd heel omzichtig want ze zijn een onmisbaar element in mijn keuken. Sommige zagen eruit alsof ik er straattegels mee gekliefd had. De tomatenproef doorstonden ze allang niet meer. Als ik een tomaat doormidden wilde snijden dan rolde hij eerst naar links van het mes, dan naar rechts en tenslotte onder luid getier mijnerzijds ging hij door de knieën. Maar hij zag er dan uit alsof hij geprakt was, zijn velletje bleef ongeschonden. 
Toevallig zag ik dat er een professionele messenslijper een dagje in een naburige kookwinkel zijn diensten aanbood. Bij navraag bleek je te kunnen wachten op je messen maar het kon wel heel druk zijn. De vorige keer had wel een uur wachttijd en ook nog wat geruzie in de rij opgeleverd. Ik keek er dan ook niet naar uit om een uur in een rij door te brengen met zwaar bewapende ruziezoekers, bot of niet. 
Het viel allemaal reuze mee. Ik werd glimlachend verwelkomd, liep gelijk door en was binnen vijf minuten weer opgelucht buiten. 
Met deze drie messen heb ik altijd alles gedaan. Het kleinste is voor fruit en andere kleine karweitjes, de middelste gebruik ik voor vlees en de grootste gebruik ik misschien wel het meest. Ideaal voor het snijden van knoflook, uien, groenten, noem maar op.
Toen ik een half jaar geleden bij IKEA was kocht ik het smalle fileermes. Het was niet duur, snijdt goed en is een beetje buigzaam. Ik gebruik het voornamelijk om vis te fileren. 


Mijn aanzetstaal gebruik ik regelmatig. Sommige mensen vinden het eng om een mes te zwaaien langs het aanzetstaal maar als je het van je af beweegt kan er eigenlijk niets gebeuren. Bij de ISPC heb ik ook nog eens deze messenslijper gekocht. Je slijpt eerst door gleuf 1 om het mes grof te slijpen en vervolgens door gleuf 2 voor het fijne werk. Hij kostte € 25,- maar kon uiteraard mijn botte messen niet scherp krijgen. Ik ga hem nu weer gebruiken en hoop dat hij ze nu goed scherp kan houden. 
Ik zou geen dag zonder mijn messen in de keuken kunnen en nu ze weer scherp zijn weet ik weer wat ik gemist heb. 
Tip van Theo: laat je messen regelmatig slijpen, het is een genot om scherpe messen te gebruiken. 

2 opmerkingen:

Pluis zei

Helemaal met je eens, scherpe messen zijn goud waard!

Pieter van Halsteren zei

Scheelt echt veel als je te werk kan gaan met scherpe messen. In mijn ogen is het hebben van aanzetstaal of een messenslijper een must have. Bespaart heel veel moeite!

Related Posts with Thumbnails