zaterdag 26 maart 2011

Varkenssaté met een stevige satésaus


Dat hebben we gisteren laat op de avond gegeten. Het was op speciaal verzoek. Een dringend verzoek, mag ik wel zeggen. Twee jaar geleden heb ik eens zelf satésaus gemaakt, en sindsdien hoor ik regelmatig dat het weer eens tijd wordt…
Zo’n saus is natuurlijk lekker bij saté, maar je kunt hem ook serveren bij een gado-gado. Dat is een gerecht van groenten, gekookt ei, satésaus en wat kroepoek er over heen. Maar wat dacht je van een gebakken banaan om erbij te eten? Waarschijnlijk heb je zelf ook nog wel een paar ideetjes. 
Ik heb een varkenshaas gekocht en deze in stukjes gesneden en gemarineerd. Het was een vrij uitgebreide lijst van ingrediënten en die geef ik je graag, maarrrr… de smaak van de saus ging geheel en al over die van het vlees heen. Misschien is het geen gek idee om de volgende keer eens een boemboe uit de winkel te proberen die snel gemaakt is en niet veel kost. 
De Saus:
  • Een scheutje olie om te bakken
  • Een gesnipperde ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel trassi
  • Een potje pindakaas van 210 gram
  • Een lepel tamarinde (of citroensap)
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • Sambal naar smaak ( ik nam denk ik wel 4 theelepels)
  • 1 eetlepel goela djawa (of gewone suiker)
  • Een stukje santen van een gram of 30
  • 1 theelepel djahe
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 theelepels djinten
  • 1 theelepel laos
  • 2 theelepels sereh
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • Een flinke scheut water

Fruit de ui met de trassi in de olie en voeg er na een minuutje de knoflook aan toe. Laat ook deze nog even kort mee bakken en voeg dan de andere ingrediënten toe. Als laatste voeg je zoveel water toe totdat de saus jouw ideale dikte heeft gekregen. Werk alles met een garde door elkaar en laat alles nog een kwartier op een zacht vuurtje staan.
Hij is voedzaam en zeer rijk van smaak. Je kunt natuurlijk altijd naar eigen inzicht variëren totdat hij helemaal naar je eigen smaak is. Zo is de mijne ook tot stand gekomen, al proevende en denkende. Succes!

2 opmerkingen:

Spaarcentje zei

Lekker, zo maken wij hem ook hier, althans mijn vriend...hij is de saté-expert hier in huis. Hij doet er ook nog wat kentjur bij. Gebruik je dat ook wel eens?

Theo zei

Hoi Spaarcentje, dat zou best lekker kunnen zijn. Het heeft nogal een uitgesproken smaak, dus ik zou er niet al te veel van gebruiken. Het gaat wel altijd in mij Rendang.

Related Posts with Thumbnails