zaterdag 12 maart 2011

Kippenragout met Luxemburgse bladerdeegbakjes

Waarom bakken de bakkers in Nederland toch geen pasteibakjes? Ze gebruiken toch ook bladerdeeg? Volgens mij is het een traditie die al uit de middeleeuwen stamt en hier te lande kapot gemaakt is door die voorverpakte minuscule pasteibakjes die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Ze zijn ook nog minstens vijfhonderd jaar goed te houden. Dat kan toch niet goed zijn? Dat is toch niet lekker? 
Toen we in Echternach waren zag ik bij een bakker bladerdeegbakjes staan en heb er twee mee genomen. Even voor de goed orde, wij zijn niet de personen op de foto, het was carnavalstijd.
Ik heb er een kippenragout voor gemaakt. 
Ik gebruikte voor twee personen:
  • 2 kippenpoten met dij
  • Boter
  • Bloem
  • melk
  • Koksroom
  • Bouillonblokje
  • Demi-glacepoeder
  • Mosterd
  • Peper, zout en nootmuskaat
  • Fijngehakte peterselie

Snij de poten van het dijstuk en leg de stukken kip in een stoompan. Laat ze rustig een uurtje stomen en neem ze dan uit de pan. Je kunt nu heel makkelijk het vlees van de botten nemen met behulp van twee vorken. Verdeel het vlees in wat onregelmatig grove stukken en houd apart.
Neem een ruime pan en laat daar twee eetlepels boter in smelten. Als de boter gesmolten is voeg je er twee eetlepels bloem aan toe. De bedoeling is dat je gelijke delen boter bloem hebt, dit heet een roux. Laat de roux nog een minuutje of wat zachtjes doorkoken, en voeg dan een flinke scheut melk er aan toe. Roer dit met behulp van een spatel tot een dikke pasta. Voeg nu meer melk er aan toe totdat je een dikke ragout krijgt. Meng het nu met een ballongarde door elkaar. Breng de ragout op smaak met het bouillonblokje dat je verkruimeld hebt, de demi-glace, mosterd en de peper, zout en nootmuskaat.
Doe de stukken kip erbij met de peterselie en giet er naar behoefte nog wat koksroom doorheen.
Zet de pasteibakjes een paar minuutjes in een voor verwarmde oven zodat ze weer knapperig worden.
Vul ze met de ragout en serveer direct.

2 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

En.. waren die bakjes van de bakker wel lekker? Want eerlijk gezegd vind ik die uit de supermarkt, die ze met de Kerst hebben, niet te eten!
groetjes, Caroline

Theo zei

Ja Caroline, de bakjes waren wel lekker. Het kan misschien wat vooringenomenheid zijn, maar ze zijn veruit te prefereren boven de supermarkt bakjes.
Eigenlijk zijn de zelf gemaakte bakje nog het aller lekkerst. Wel heel machtig, maar heel bijzonder. Ik zal binnenkort weer eens zelf bladerdeeg maken, dan kun je even meekijken hoe dat gaat.
Groetjes van Theo

Related Posts with Thumbnails