maandag 29 december 2008

Bitterballen, of kroketten, gevuld met garnalen


Toen mijn oog voor het eerst op Het groot culinair croquetten kookboek viel wilde ik dat graag hebben. Dat heb ik trouwens altijd met boeken waarvan ik denk iets goeds in handen te hebben. Mijn bedachtzame natuur weerhoudt mij er gelukkig van om impulsief allerlei aankopen te doen waar ik later spijt van krijg. Zo ook met dit boek. Gelukkig maar, want na geruime tijd verscheen een kleinere uitgave in de handel met een keurselectie van zijn grotere broer. Deze heb ik gekocht en daaruit komt het volgende recept van de garnalenkroket.
Ik had een doosje garnalen over van 100 gram dat graag wilde verwerken en dus kwam ik geruime tijd later met een stralend humeur en zeven bitterballen uit de keuken. Ze zijn heerlijk, veel lekkerder dan wat je koopt en eenvoudig te maken.

Wat heb je nodig:

½ gelatineblaadje
18 gram boter
24 gram bloem
60 gram bouillon, het recept schrijft gevogeltebouillon voor maar ik vraag me af of visbouillon niet meer op zijn plaats zou zijn.
100 gram garnalen
Cayennepeper
Knoflookpoeder
Peper en zout


Smelt eerst de boter in de pan en voeg dan de bloem toe. Meng dit en laat een paar minuutjes zachtjes koken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg de bouillon toe en roer glad. Ik heb er nog een paar eetlepels bij gedaan omdat de boel snel verdampte. Voeg dan de geweekte en uitgeknepen gelatine toe en de garnalen. Laat in de koeling opstijven.
Portioneer en vorm tot bitterballen of kroketten. Ik koos voor de ballen en rolde ze zonder problemen met twee handen rond. Hiervan wentel je door de bloem en vervolgens door het los geklopte eiwit. Toen heb ik panko, Japans paneermeel, genomen om de ballen met te paneren. Je kunt natuurlijk ook ander paneermeel gebruiken. Je zou ook broodkruim of cornflakes kunnen nemen. De gepaneerde ballen heb ik 3 minuten op 180 graden gefrituurd. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails