woensdag 10 december 2008

Gamba’s met een saus van witte wijn, mosterd en honing

Het was midden op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam toen ik plotseling stokstijf bleef staan. Hij lag met zijn rug op een stevige houten krat en zijn gespierde dijen staken recht omhoog. Wat een body! Het verbaasde me dat zo weinig marktgangers bleven staan. In Amsterdam kan alles, dacht ik, hier kijken ze nergens meer van op, maar dat iedereen doorloopt is toch niet te geloven. Moet je zien! Het was al schemerig en boven de markt brandde de feestverlichting. Ondanks het gure windje dat opgestoken was zagen de kramen er warm verlicht uit. De mensen waren diep in hun kraag weggedoken en hadden hun mutsen opgezet. Ze keken naar de prachtig uitgestalde groenten en kochten warme stroopwafels. Bosjes verse kruiden verspreiden hun geur die zich vermengde met de lucht die van vis die aan de overkant verkocht werd. Ik was gelukkig, en keek naar een kolossale kalkoen die in het looppad lag opgesteld. Wat een beest, die past niet eens in mijn oven. Opeens schoot ik in de lach.

‘Do you know the poulterer’s , in the next street but one, at the corner?’ Scrooge inquired.
‘I should hope I did’, replied the lad.
‘An intelligent boy’ said Scrooge. ‘A remarkable boy! Do you know whether they’ve sold the prize Turkey that was hanging up there? Not the little prize Turkey: the big one?’.
‘What, the one as big as me?’ returned the boy.
‘What a delightful boy!’ said Scrooge. ‘It’s a pleasure to talk to him. Yes my buck!’
‘It’s hanging there now’, replied the boy.
‘Is it?’ said Scrooge. ‘Go and buy it.’

Maar ik kon die kalkoen niet kopen want hij paste werkelijk niet in mijn oven. Het verhaal van A christmas carol (in prose) ging voor mij niet op. Ik keek hem ten afscheid glimlachend aan en wenste hem in gedachte een mooie tafel toe. Aan de overkant kocht ik toen maar twee mooie gamba’s die ik als volgt klaar maakte.In wat droge witte wijn bracht ik mijn gamba’s langzaam aan de kook en liet ze gaar worden. Ik nam ze uit de pan en liet de wijn inkoken. Toen voegde ik wat balletjes van bloem en boter toe totdat de saus begon te binden. Ik deed nog een royale scheut slagroom in de pan, voegde wat mosterd en honing toe en bracht de saus op smaak met limoensap en peper en zout. Een heerlijk hapje met een goed stukje brood erbij!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails