dinsdag 16 december 2008

Kerstmenu: Kipfilet met gerst en truffel

Het kostte wat hoofdbrekens maar ik denk met dit recept een lekker hoofdgerecht te hebben gevonden. Het is net even anders door het gebruik van de gerst en gelukkig niet vet, zodat het in een groter menu niet te zwaar op de maag ligt. Het oorspronkelijke recept schrijft parelgort voor maar dat is niet of moeilijk verkrijgbaar. Parelgort is eigenlijk geslepen gerst. Wanneer het niet geslepen is dan zou je het een volkorengort kunnen noemen. Dat spreekt mij wel aan. Je kunt het kopen bij een reformwinkel.

De truffel, die ik nu niet gebruikt heb maar voor de kerst bewaar, komt uit Collonges-la-Rouge. Het was op een warme dag in de zomer dat we dit kleine dorpje bezochten in de Dordogne. Het is zeer fotogeniek door de smalle slingerende weggetjes en de huizen met hun rode bakstenen. We hebben er geluncht onder de druivenranken met een quiche begeleid door een eenvoudige salade en een goed glas wijn. Wat kan het leven toch mooi zijn. Omdat Collonges in Frankrijk ligt en bovendien dicht bij de Perigord verkopen ze er veel truffels. Een mooier souvenir kon ik me niet voorstellen dus heb ik zo’n kleinood gekocht en gaat hij geschaafd en wel met de kerst over ons kippetje.
Dat kippetje is trouwens heel zacht gaar gestoofd en combineert heerlijk met de gort die wat beet heeft en goddelijk smaakt door de kippenbouillon die op smaak is gebracht met de groenten. Voor mijn gevoel heeft dit gerecht geen haute-cuisine gehalte. Maar het is simpel, verrassend en heerlijk van smaak.


1 teen knoflook
1 stengel bleekselderij
Evenveel prei
Olijfolie
1 liter kippenbouillon
120 gram gerst
Peper
4 kipfilets, Met Smaak!
Peterselie, dragon en kervel, gehakt
Een truffel uit Collonges-la-Rouge

Snij de groente in dunne plakjes en fruit ze aan in de olie. Voeg dan de kippenbouillon en gort toe en laat 30 minuten sudderen. Doe dan de kipfilets in de bouillon en pocheer ze in 20 minuten, afhankelijk van hoe dik ze zijn. Schep wat van de heerlijke saus op een bord, leg er de kipfilet op en garneer met de verse kruiden en/of de geschaafde truffel. Sprenkel er wat truffelolie overheen.

2 opmerkingen:

Aline zei

Ik moet zeggen dat ik het er heel erg lekker vind uitzien... ;)

Martine zei

Je wijnadvies is klaar :)

Groetjes,
Martine

Related Posts with Thumbnails