vrijdag 12 december 2008

Kerstmenu: Kletskoppen


Wat is het niet heerlijk om een diner te besluiten met een cappuccino, een espresso of een mooie kop thee. Als het goed is ben je nog niet zo verzadigd dat je er geen klein snoeperijtje bij kunt waarderen. Ik ben van plan een klein schaaltje met witte en pure chocoladebonbons te presenteren. Voor het mooi en het lekkere komen daar wat kletskoppen bij. Je kunt het allemaal ruim van te voren maken en je kunt je gasten er tot op het laatst mee verwennen.
Het recept dat ik gebruik komt uit het boekje ‘Koekje’ van Raat en Holtkamp. Het is een fantastisch boek voor de koekjesliefhebber maar ikzelf ben maar geïnteresseerd in een aantal recepten. Omdat het huis toch al uitpuilt van de boeken heb ik de gewoonte om een interessant recept in een verder oninteressant boek in de boekenwinkel uit het hoofd te leren en thuis op te schrijven. Ziedaar de budgettair-vriendelijke oplossing voor een nijpend ruimtegebrek.
Ik weet niet meer of ik iets veranderd heb aan het recept maar deze versie bevalt mij uitstekend. Ik heb deze keer geen Zeeuwse bloem gebruikt omdat ik die niet in huis had. Het koekje op de foto ziet er dan ook wat compacter uit. Het is echter heerlijk zoet en krokant. Lekker bij een warm drankje.

Ingrediënten:
30 g zachte roomboter
100 g witte basterdsuiker
20 ml melk
mespunt kaneel
mespunt zout
30 g blanke amandelen, fijngehakt
50 g (Zeeuwse) bloem, gezeefd

Bereidingswijze:
Meng de boter met de basterdsuiker en de melk. Roer de kaneel, het zout en de fijngehakte amandelen erdoor. Meng de bloem erdoor en kneed het tot een egale deegbal. Laat het deeg afgedekt een uur rusten in de koelkast. Rol van het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad pillen van 1 cm doorsnede. Met pillen draaien bedoelen banketbakkers een stuk deeg met de handpalmen tot een dunne sliert rollen, op een met bloem bestoven werkblad. Snijd de pillen in plakjes van 1 cm dik en leg ze op een licht ingevette bakplaat. Druk ze iets plat. Houd genoeg ruimte tussen de koekjes, de kletskoppen vloeien iets uit tijdens het bakken. Bak ze slechts 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Haal de kletskoppen direct na het bakken met een plamuurmes van de bakplaat en laat ze afkoelen op het aanrecht. Bewaar in een afgesloten trommel. Deze hoeveelheid is goed ongeveer 50 stuks (drie keer bakken in mijn geval).

2 opmerkingen:

Aline zei

Hmmm lekker kletskoppen... en dan zelf gemaakt is nog veel lekkerder...

Ada zei

heb je dit met het kerstdiner gemaakt?
Lekker hoor!
Groetjes Ada en Daantje

Related Posts with Thumbnails