zaterdag 13 november 2010

Jamie in 30 minuten

Ik heb het boek hier voor me liggen. Ik mocht het lenen omdat ik eigenlijk ineens zo nieuwsgierig geworden was naar hem en zijn laatste boek. Natuurlijk ken ik Jamie, wie niet. Het valt me altijd op als je een kooktijdschrift open slaat dat Jamie vaak als eerste geplaatst is. Dat is toch een prestatie? Als er zoveel bekende televisie-chefs zijn dat hij zo prominent aanwezig is. 
Ik vroeg me af waarom. Zou het zijn uitstraling zijn? Jamie kijkt me aan, hij lacht. Het is een vriendelijke jonge man die in vrijetijdskleding voor zijn publiek verschijnt.  Zou hem dat zo herkenbaar maken? Hij ziet er uit als een gewone jongen zonder kapsones, maar één die wel heel goed kan koken. Dat spreekt aan denk ik. 
Hij was vernieuwend. Ik weet nog goed dat ik de hem zag koken waarbij de beelden elkaar snel afwisselden. Hij was jong en ‘naked’, op zoek naar de essentie van smaak. Geen fratsen maar op een bijna rauwe manier koken. Bij Jamie geen afgestreken theelepeltjes maar handen die door de slabak schepten. Waarschijnlijk was het dát wat het publiek pakte. Degenen die hem volgen weten veel van hem want hij heeft veel van zijn privé leven prijs gegeven. Maar dat doen andere chefs ook. We kennen hun lieve kindertjes, hun echtgenoten, huisdieren, huizen, ja zelfs hun achtertuintjes. En als je iemand volgt dan is dat leuk te weten, het schept een band en maakt het allemaal persoonlijker. Maar het is denk ik niet datgene wat hem zo populair maakt, dat is toch zijn kookstijl.
Maar Jamie is er na vele jaren en inmiddels tien boeken nog steeds. Hij is gegroeid van een dol enthousiaste kok tot een man met een missie. Het viel me eigenlijk nu pas op. Jamie heeft een missie, en die missie gaat veel verder dan rijk worden en veel boeken verkopen. Hij wil graag dat de mensen beter eten, bewuster eten, en reikt de helpende hand daarbij. Dat is iets waar je moeilijk iets op tegen kunt hebben, of je hem nu mag of niet. Ik denk dat Jamie een verschil maakt. Als hij iets zegt of laat zien dan heeft dat een groot gevolg. Hij is zich dat denk ik ook bewust. Misschien is het juist dát wat mij zo aantrekt in het fenomeen Jamie. Die gedrevenheid spat ook hier weer van het boek af.
En weet je wat ik nou zo leuk vind? Jamie heeft mij ook weer een stapje verder geholpen en wel in een bijzonder opzicht. Het zit zo. Ik ben ooit onbezonnen aan dit blog begonnen omdat ik plotseling flink wat tijd overhad. Alle goede recepten die ik al had verzameld zou ik gebruiken en alles wat ik zou maken en lekker was kon ik dan bewaren. Ik zou de gerechten maken die ík mooi en lekker vond en wilde delen met anderen. Maar dat is misschien toch wat te veel eenrichtingsverkeer geweest denk ik nu. De laatste tijd krijg ik steeds meer lezers en maken mensen dingen die ik voor hen opgeschreven heb. Dat vind ik verschrikkelijk leuk. Daarom heb ik me voorgenomen na dit verhaal met Jamie, om toch meer te denken aan wat lezers, jij dus eigenlijk, graag zouden willen lezen van me. Waarschijnlijk lekkere gerechten en hapjes van dingen die je zó in de supermarkt kunt kopen en die niet te ingewikkeld zijn. Als ik daar over nadenk borrelen er nog legio ideetjes bij me naar boven. Die komen er dus in de komende tijd aan, dank zij Jamie!

3 opmerkingen:

Karin zei

Hallo Theo,
Zo even een inhaalslag gemaakt op je blog, had een dag of wat niet gekeken dus ik ging er even lekker voor zitten. Wat een leuke stukjes weer, het verhaal van Nathalie en Thomas, hoe is het mogelijk, is het echt waar ?? Leuk toeval ik had op dezelfde dag ook een mes weggebracht te slijpen. We hebben een mooi broodmes een "Herder" maar de beste puntjes raakten ervan af. Heb hem vorige week vrijdag weg gebracht, volgende week kan ik hem ophalen, hoop dat ie weer als nieuw is. Ik mis hem wel ben nl een vervent broodbakker, maar heb gelukkig nog een Zwilling. De Tikka en de broodjes mmmm het ziet er heerlijk uit. En het verhaal Jamie, ook ik heb zijn boek gezien maar denk dan, weer een boek van Jamie (we hebben er al enkele) en wat mij tegenstaat is de commercie er omheen, radio enzo, het wordt zo opgeblazen, ik denk dus niet dat het boek er komt. Er zijn nog een paar boeken die mij erg aanspreken, en je moet keuzes maken. Maar de missie die hij heeft vind ik geweldig, de projecten op scholen, het hele fifteen verhaal, en zo nog wel wat meer, daar heb ik heel veel bewondering voor. En wat ik nou helemaal leuk vind dat het jou ook op een ander spoor zet. Het was me al opgevallen dat er (veel)vaker dan voorheen een stukje verschijnt en ook de simpeler dingen worden vermeld. Dat spreekt me heel erg aan, tuurlijk zijn de culinaire hoogstandjes ook geweldig om te lezen maar voor mij niet haalbaar (helaas). En de tips van Theo, ook een leuke aanvulling. Dus ga lekker zo door, we zijn benieuwd of er veranderingen komen!
Groet, Karin.

Theo zei

Tsja Karin, het is allemaal echt gebeurd met Tobias en Nathalie. Alleen heb ik de namen veranderd en is Nathalie in het echt een klein slank meisje. Vergeef me mijn dichterlijke vrijheid, het leek me beeldender haar wat steviger te maken ;-)
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk met de commercie en Jamie. Het kan wel eens een overdosis geven en dat kan nét verschil uitmaken. Sommigen kopen juist door alle promotie, en anderen haken af. (Of kopen later in de uitverkoop ;-)
En dan die veranderingen... Er komen er nog meer aan. Ik wil mijn blog een andere uitstraling geven dus denk ik na over een andere 'header' (bovenfoto) en andere kleuren. Het lettertype heb ik al veranderd en ik gebruik nu ook opsommingpunten bij mijn ingrediënten. Ik vul de tekst nu ook uit, wat naar mijn idee wat netter staat. Nu nog een nieuwe 'Wie is Theo' en misschien een watermerk voor op mijn foto's want die worden soms door anderen gebruikt.
Wat het aanbod van artikelen betreft wil ik een betere balans tussen de culinaire hoogstandjes en de lekkere kort-door-de-bocht hapjes.
Ik loop met andere ogen door de supermarkt en kijk naar kant en klare producten die iets lekkers en origineels kunnen opleveren. Eigenlijk zoek ik naar dingen die iedereen kan kopen, eenvoudig te verwerken zijn en iets lekkers opleveren. Dat is voor mij ook leuk en het stimuleert me.
Bedankt trouwens voor je commentaar en je leuke reactie :-)

Karien zei

Ik moet zeggen dat ik veel kook uit zijn boeken (voorzover ik uit boeken kook dan, dat is weinig, maar ik laat me wel inspireren) , het is makkelijk, lekker en toegankelijk eten. Mijn man gaat vanavond naar de opening van zijn nieuwste restaurant (werk, vrouwen mogen niet mee, grrr). Er werd gehint dat kookboeken om te laten signeren meenemen niet hoefde, dus ik hoop stiekem zijn nieuwste boek te krijgen. Heb ik ook wat...
Ik vind de commercie eromheen ook niets, maar hij heeft hier (we wonen in Engeland) wel degelijk een hoop mensen geleerd gezonder en beter te koken, dat moet ik hem toch nageven. Dus mijn zegen heeft hij.

Related Posts with Thumbnails