zondag 21 november 2010

Pompoensoep met kastanjechampignons


Het vorige weekeinde werden we bij vrienden getrakteerd op een herfstmenu. Daar zaten veel lekkere gerechten bij, Lia kan goed koken. Veel ingrediënten komen uit eigen tuin en zo ook de stoofpeertjes. Als je geluk hebt die voorgeschoteld te krijgen dan proef je wat ambachtelijk koken is, wat koken in een landelijke traditie is, hoe authentiek eten kan smaken. 
Eén gerecht wil ik met je delen, dat is de pompoensoep. Het is een volle dik gebonden soep met aardse tonen die je voedt en warm maakt van binnen. Hij is mooi van smaak wat komt door de bereiding in de oven. Je grilt de groenten met wat olijfolie waardoor de Maillard reactie optreedt. Dat is kort door de bocht het bruinen van voedsel bij hoge temperatuur. Hierdoor ontstaan nieuwe geuren en smaaksensaties. 
Als je soms ooit getwijfeld hebt of je de schil van een pompoen kunt eten, ja dus. Waarschijnlijk maakt dat ook dat de soep zo smaakvol is. Kortom, een soep om één dezer dagen te maken.
Je hebt nodig:
  • 500 gram pompoen, met schillen en in stukken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout en versgemalen peper
  • 1 zoete ui in stukken
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ liter kippenbouillon
  • Een scheut melk
  • Korianderpoeder naar smaak, zeg een goede theelepel
  • Kastanjechampignons (maar shitakes zijn hier ook chic)
  • Geroosterd sesamzaad

Neem een pompoen, snij daar ongeveer een pond vanaf en ontdoe dat van de pitten.

Schil de zoete ui en de knoflook en hussel dat om met de olijfolie. 
Leg op een bakblik om onder de gril te kunnen zetten. 

Na 17 minuten zagen de groenten er bij mij zó uit.

Maak de bouillon. Laat de groenten nog een kwartier zachtjes hierin koken.

Rooster in de tussentijd het sesamzaad in een droge koekenpan. 

Snij de champignons in plakjes en bak een paar minuten in een koekenpan.

Pureer de soep met een scheutje melk en serveer hem met het garnituur van sesamzaad en champignons. Als lunchgerecht zou ik hier met smaak een paar grove sneden bruin brood bij eten. 

4 opmerkingen:

Aan tafel met Tanja zei

Dat is een mooie bereidingswijze van de pompoensoep: eerst in de oven. Eigenlijk weet ik wel dat de pompoen veel meer smaak geeft als je het in de oven laat garen, maar om de een of andere manier doe ik dat nooit. Je hebt me bij deze overtuigd!

camilla zei

Hey hey! Ziet er lekker uit...
Ja, ga ik deze week maken maar ga er ook wat chili bij doen. Ik vind dat pompoen wel wat extra punch kan gebruiken.
Ik heb dit weekend een laatste exemplaar uit mijn hofke geplukt. Yum!

Theo zei

Ik ben blij te lezen dat ik jullie een beetje heb kunnen inspireren! 't blijft leuk elkaars avonturen te volgen.

Lia zei

Hey Theo, vandaag even gecheckt hoe het ook alweer ging en de pompoen ligt nu in de oven, smullen maar . . .
Lia

Related Posts with Thumbnails