dinsdag 22 februari 2011

Coquilles St Jacques met een puree van sjalotjes en mandarijnjus

Je moet dit gerecht heel langzaam en aandachtig eten. Ogen dicht en niet meer praten. Proef hoe rijk van smaak dit gerecht is, de romige puree met rijpe toon van sjalot, de zachte beet van de coquilles met de knapperende zoutkristalletjes, het frisse van het mandarijnpartje en de volle ondersteunende jus van mandarijn, verrijkt met de Cognac. Het is een droom van een gerecht. 


Toen ik het recept zag van Gary Rhodes in zijn boek ‘Smaken van de seizoenen, herfst en winter’ kon ik me niet direct voorstellen wat het zou opleveren. Maar noem het culinaire intuïtie, puur geluk, ik heb het gemaakt. Misschien heeft het hier allemaal niets mee te maken en komt het omdat ik wat mandarijntjes van mijn moeder had gekregen en nog wat sjalotjes uit Frankrijk had liggen. 
Wat een mooi en rijk voorgerecht voor deze seizoenen en wat een leuke combinatie ook. Ik zou er zelf nooit op gekomen zijn maar heb met dit gerecht iets lekkers leren kennen en wat basaals geleerd qua combinatie.
De mandarijnen pellen is misschien het meeste werk maar zo nauw moet je dat nu ook weer niet nemen. De rest is peanuts!
Daar gaan we voor twee personen:
  • 6 mooie coquilles
  • Boter en olie om te bakken
  • Maldon zeezout (of een ander mooi grof zeezout)
  • Olie en boter om in te bakken
  • 200 gram sjalotten, gepeld en in dunne ringen
  • Klein scheutje slagroom
  • Peper en zout
  • Zes mooie partjes mandarijn die uit hun vliesje gesneden zijn
  • Het sap van één mandarijn
  • Klein scheutje Cognac
Smoor eerst de sjalotten in de boter en olie met het deksel op de pan. Dat duurt een goed kwartier. Eventueel kun je een paar eetlepels water toevoegen om te voorkomen dat ze bruin worden. Voeg dan de room toe en haal het deksel van de pan zodat de massa wat kan inkoken. Pureer dit en breng op smaak met peper en zout.
Snij de partjes mandarijn heel voorzichtig uit hun vliesjes.
Bak de coquilles kort in de olie en boter aan beide zijden bruin. Reken op hooguit 3 à 4 minuten.
Maak het bord op door drie lepels sjalottenpuree op het bord te scheppen en leg daar de coquilles op. Bestrooi met zeezout en leg hier een partje mandarijn op. In de tussentijd laat je in de pan waar je de coquilles in gebakken hebt het mandarijnsap met de Cognac stroperig inkoken. Druppel dit met een lepel over de coquilles heen.

4 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Dit lijkt me héérlijk. Ik ben in het bezit van het andere boek van Gary Rhodes: "smaken van de seizoenen, voorjaar en zomer". Om eerlijk te zijn; heb ik er nog maar 1 recept uitgemaakt, nl "gekarameliseerde kruisbessen met sabayon" (staat op mijn blog onder kruisbessen). Zoals ieder kookliefhebber heb ook ik veel te veel kookboeken, soms weet je zelf niet meer wat je hebt. Maar ik ga er toch maar weer eens in kijken. Jammer dat Gary niet meer op de tv is met zijn kookprogramma's!
groeten, Caroline

Theo zei

Hoi Caroline, graag gedaan hoor (wat betreft de link). Gary is trouwens uitbundig vaak terug te vinden op Youtube. Type zijn naam maar in en je krijgt 950 resultaten. Ze zijn er schijnbaar ook per boek te vinden. Ik vond het leuk hem eens te zien, ik kende hem nog niet.
Wij zeggen wel eens tegen elkaar, als er in een boek maar één recept staat dat echt de moeite waard, dan loont dat de aankoop al. En bovendien, er komen soms van die onverwachte zaken voor in je leven waardoor je weer naar een vergeten boek terug grijpt. Mocht ook dat niet gebeuren, dan is het nog altijd fijn gewoon boeken te hebben, veel boeken!

Ellen zei

Deze ga ik zeker bewaren. Mijn vriend heeft nog nooit coquilles gegeten, en hij wilt dat eens proberen.

Theo zei

Hoi Ellen, nou maar hopen dat hij het lekker vindt ;-) Dat zal vast wel!

Related Posts with Thumbnails