vrijdag 25 februari 2011

Köttbullar, ofwel Zweedse gehaktballen,- is dat nou echt zo Zweeds?


Hej alla! Hur mår du? Ja, jag talar Svenska, men jag wil hier toch gewoon in het Nederlands een verhaaltje afsteken over Zwedens meest bekende gerecht: Zweedse balletjes (met dank aan IKEA).
Ik had nog altijd wat zelf gemaakte cranberrysaus in de diepvries staan en wilde dat voor de aardigheid eens combineren met Zweedse balletjes. 
Wie kent ze niet? Ik heb ze een maand of wat geleden nog eens gegeten bij IKEA maar moet toegeven dat ik ze niet bijzonder kon waarderen. Het vet droop eraf en ik probeer altijd niet te vet te eten. Het was, zoals ik dat noem, ‘herinneringseten’. Eten dat ik uitkies omdat ik er herinneringen aan bewaar die ik weer wil ophalen en afzetten tegen mijn huidige referentiekader. Zo heb ik trouwens ook ‘nieuwsgierigheidseten’. Bijvoorbeeld alle Franse kaasjes of wijnen willen proeven omdat ik niet weet hoe ze smaken. Lekker of niet lekker doet er dan niet zo toe, interessant is dan het criterium. Maar dit terzijde. Oh ja, en ‘genotseten’ heb ik natuurlijk ook nog.
Maar goed, ik heb maar eens een rondje over het internet gedaan en kwam tot de volgende conclusie. De Zweden variëren op onze nationale gehaktbal door er wat room en gekookte aardappelen aan toe te voegen. Ik geef toe, het is niet zo opzienbarend, maar wil je nu als Nederlander eens écht Zweeds eten als de IKEA dicht is, dat weet je nu hoe je dat moet aanpakken. 
In Zweden eten ze hun Köttbullar traditioneel met de kerst en serveren hem dan met een zwaar gebonden bouillonsaus, augurken en vosbessenjam. (Daar komt IKEA weer een beetje in het vizier.)
Ik heb mijn balletjes met de volgende ingrediënten gemaakt.
  • Een pond rundergehakt
  • 1 ei
  • Scheutje room
  • Een uitje, gesnipperd en gebakken
  • Twee gekookte aardappelen
  • Paneermeel naar eigen goeddunken, dat is iets meer dan normaal vanwege de room
  • Peper, zout en piment
Over de bereiding kan ik kort zijn. Maak het gehakte vlees aan met de andere ingrediënten en vorm er balletjes van. Rol ze voorzichtig door de bloem en bak ze dan gaar in wat olie en boter.
Het andere sausje maak je door in de pan waar je het gehakt in gebraden hebt een glas witte wijn te schenken. Laat dit wat inkoken voeg er dan een lepeltje demi-glacepoeder aan toe en een scheut room. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Simpel maar afdoende hier. 
Ze waren zacht qua structuur. Dat combineerde goed met de buitenkant die bijna knapperig was te noemen. Ze waren gelukkig ook niet zo vet omdat ik rundergehakt had genomen. Als je bang bent dat je het vettig zachte van varkensgehakt moet ontberen, kan ik je gerust stellen. Door de aardappel en de room zul je dat niet missen. Een gezonder gerecht dan? Ik denk het wel, als je je maar in de hand houdt wanneer je de room toevoegt. 
Al met al een leuk experiment dat niet verkeerd uitpakte.
Tills nästa gång! ;-)

1 opmerking:

Simones Kitchen zei

O haha... mm, ja mijn herinneringen aan de zweedse ballen van de Ikea zijn nou ook niet echt geweldig. Al moet ik zeggen dat mijn vriend wel elke keer nog steeds die ballen neemt als we bij de Ikea zijn... :) Geef mij maar een ouderwets lekkere Hollandse gehaktbal!!

Related Posts with Thumbnails