zondag 20 februari 2011

Heerlijk pruimentaartje dat in één keer opging

Het kiemschaaltje was niet het enige dat ik bij Dille & Kamille kocht. Ze verkopen er ook bakvormen in verschillende uitvoeringen en maten. Ze zijn beslist niet duur al moet ik er direct bij vertellen dat de kwaliteit ook niet bijzonder hoog is. Maar wat geeft het? Je kunt eens iets uitproberen. Ik kocht deze vorm van 20 cm met losse bodem voor € 2,25. Ik zou bijna zeggen, al gebruik je hem maar één keer, dan heb je het geld er al uit. Maar hij gaat beslist veel vaker mee en als ik hem verslijt omdat hij zo veel gebruikt wordt, dan kan ik alsnog een duurder exemplaar aanschaffen. Zodoende staat mijn kast vol met alleen maar vormen die ik waardevol vind om duurzaam te hebben. De ‘eendagsvliegen’ gooi ik zonder schuldgevoel weg.

Ik had nog een restje pruimen uit Agen liggen en besloot ze te verwerken in dit taartje. Hij had twee in het oog springende voordelen. Punt één was hij bijzonder smakelijk, en punt twee was hij zo licht dat je hem met twee man in één keer kon opeten. Voilá, aldus geschiedde, zonder één moment van aarzeling.
Voor het fonceerdeeg:
 • 125 gram roomboter
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • Snufje zout
 • ½ ei
 • 15 gram water
 • 250 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder

Ik heb de boter, zout, ei, water en suiker in de kom van de keukenmachine met de deeghaak gemengd waarna ik de bloem met het bakpoeder toegevoegd heb. Het werd al snel een bal maar ik heb het nog heel even met de hand door gekneed. 
Ik heb het in drieën verdeeld. Twee delen liggen nu in de diepvries, en één deel ging een uurtje in de koeling. 
Voor de vulling:
 • Wat gedroogde pruimen die ik ontpit heb en een half uur heb laten wellen. Je kunt hiervoor hete thee gebruiken of gewoon warm water. (Je zou natuurlijk ook ander fruit kunnen gebruiken.)
 • 1 groot bekertje crème fraîche
 • 40 gram suiker
 • 1 ½ ei medium
 • Het merg van een vanillestokje of anders een zakje vanillesuiker
 • Abrikozenjam voor het afstrijken

Rol het deeg dun uit en bekleed de ingevette vorm hiermee, je hebt precies genoeg om nog iets weg te gooien.

Meng de crème fraîche met de suiker, het ei en de vanille en giet dat op het deeg.
Verdeel het fruit erover en bak in een voor verwarmde oven van 190 graden gedurende een half uur. 

Laat hem afkoelen en bestrijk hem dan met een paar lepels abrikozenjam die je eerst 30 seconden in de magnetron hebt opgewarmd zodat hij vloeibaar is geworden.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze mag best een keer mee op de dindsag! Je blog ziet er mooi uit, ik vind het heerlijk om elke dag even te kijken wat er weer voor nieuws is.

Groetjes, Barbara

vincent zei

Goedendag

Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

Met vriendelijke groeten

Vincent

http://nl.petitchef.com

Karin. zei

Hoi Theo,
Toch nog even stalken, nu maar even via je blog, zoals het hoort.
Nog bedankt voor de mail, leuk. Twee Billy’s dat is echt veel, er zullen wel collector items bij zitten. En die komen allemaal naar jou, oh ik wou dat ik zo’n moeder had. Ik denkt dat de mijne niet 1 kookboek heeft. Het zit dus niet in mijn genen, ik moet er hard voor werken, bij jou zit het dus wel in je genen, dat lijkt me heerlijk.
De eend zag er goed uit, net als uit het boek, ook met die peer, heel echt. Ha ha en ik had lekker de primeur.
Wat me ook heerlijk lijkt is de pruimentaart, we hebben nog een soort van blikje staan met pruimen, eet klaar, ik denk dat ik er dit taartje van ga maken.
Als jullie het in een keer opeten dan moet het wel heel erg lekker zijn.
Wij hebben ook zulke vormen, ik ben bang voor veel meer geld (verjaardags kadootje), ik vind ze super handig maar ondanks de prijs zit er al wel roest op. Ik wil nog wel eens kleintjes, leuk voor 1 persoons taartjes, maar dan moet je der wel een stuk of 6 hebben, hebben ze die ook bij D&K, dat prijsje staat me wel aan.
Je hebt het over fonceerdeeg, dat kom je nergens tegen, is korstdeeg wat anders ?? Dit komt toch niet uit ‘De Banketbakker’ hé, daar doen ze ook overal abrikozenjam op.
Ik heb het recept al geprint, reuze handig, geen geknip en geplak meer.
Het zal wel volgend weekend worden, ik heb gister al een walnoot caramel taartje gemaakt, ook lekker maar de koek was te hard, ik denkt te lang in de oven, maar het komt evengoed wel op.

Groet, Karin.

PS als RZ wat voor je is, hoor ik het wel.

Theo zei

Hoi Karin! Ja, ze hebben bij D&K ook de kleine vormpjes. Ik heb er twee gekocht en het bevalt prima. Kijk hier maar eens: http://tijmensuikerbiet.blogspot.com/2010/11/snel-bladerdeeg-taartje-met-jam-en.html. Als daar eens een roestplekje op komt val je geen buil.
En ja hoor, het fonceerdeeg komt ook uit 'de Banketbakker'. Ik ben er blij mee. Het smaakte heerlijk en wat ziet het er op de foto mooi uit hè? Ik was er helemaal verguld mee.
Ik bedenkt ineens dat als je een recept van T&S uitprint, nummert en in een map doet, je dat ook kunt invoeren in RZ! Ik zou het toch wel een eer vinden hoor!
Walnoot taartje met caramel... jammer dat jij geen blog hebt, het klinkt lekker. Misschien dat de bodem wat zachter wordt als hij een dagje gestaan heeft. Maar hij zal evengoed wel opgaan.
Groeten van Theo

Theo zei

Hoi Barbara, leuk te lezen dat je zo'n plezier beleeft aan T&S. En wat dat taartje betreft, hou dinsdag maar een plekje open, want ik heb toevallig nog crème fraîche, pruimen en fonceerdeeg uit de diepvries. Hij komt eraan!
Groetjes,
Theo

Anoniem zei

Hahaha,

Het was (een beetje...) een grapje. Maar graag! Zal ik zorgen dat ik er wat lekkers bij kook. Heb je het Thaise recept ontvangen?

Groet, Bar.

Theo zei

Ja ja, een grapje... die Bar toch... maar intussen sta ik weer van 's morgens vroeg tot 's avonds laat te buffelen in de keuken om taartjes te bakken. ;-)
Nee hoor, ik vind het leuk er een voor jullie te bakken. Ik hoop dat je hem heel lekker zult vinden.
Het Thaise gerecht wordt waarschijnlijk een vakantiegerecht. Hebben jullie een speciale currypasta gebruikt, en heb je pinda's in de vijzel gestampt of in de keukenmachine fijn gemaakt? Ik hoor het nog wel.
Groetjes, ook aan Ben,
Theo

Barbara zei

Ha Theo,

Nou, ik snap nu waarom het "het taartje wat in 1 keer opging" heet... Ook bij ons was het, heerlijke, taartje 's avonds al op. En we hadden het toch "pas" om vier uur ontvangen... Hij was erg lekker! Nogmaals dank. Wat betreft de currypasta, we gebruiken Thai kitchen Red Curry Paste. Verkrijgbaar bij de toko of de betere supermarkt. Over de pinda's heerst er bij ons enige verdeeldheid, Ben vindt het lekkerder als je de structuur niet meer proeft. Ikzelf houd wel van een beetje crunch, er wordt hier dus de keukenmachine gebruikt en degene die er achter staat heeft geluk! Hahaha, dat kan nog wel eens per seconde verschillen.

Tot snel,

Liefs, B&B.

Theo zei

Ha die Barbara, fijn te horen dat het zo lekker was. Gelukkig kon ik hem ook weer eens proeven en gezellig bij jullie aan tafel aanschuiven.
Ik denk dat ik voor de pinda's ook maar op mijn keukenmachine terug val en dat ik eens zal kijken of de supermarkt hier jullie merk currypaste verkoopt. Als hij net zo lekker is als de kip die ik bij jullie proefde, moet ik er maar niet te lang mee wachten!

Related Posts with Thumbnails