zaterdag 19 februari 2011

Theo als sommelier?
Eén van mijn vele onvervulde wensen is nog eens de opleiding te doen tot gastronoom/sommelier. Dat gaat mij niet lukken want ik kan niet een jaar lang elke maandag naar de Veluwe rijden om die dag in het restaurant De Echoput te gaan studeren. Maar het vooruitzicht op al die mooie wijnen, en dan vooral die didactische lunch maakt dat ik deze wens als een droombeeld levend houd.
Ondanks mijn natuurlijke aanleg voor wijn, lekker eten en het goede leven, bekruipt mij toch nu en dan lichte twijfel of ik wel voor het vak van sommelier in de wieg gelegd ben. Oh, ik zou wel goed met de gasten overweg kunnen, ik zou wel inspirerend over een wijn of wijn/spijs combinatie kunnen vertellen, maar of ik genoeg aandacht aan mijn gasten zou schenken is nog maar de vraag. Bij de eerste tafel zou ik waarschijnlijk dol enthousiast een veel te lang verhaal afsteken. Ik stel me voor dat die gasten elkaar in een overspannen verwachting aan zouden kijken als ik ze met een gouden belofte achterliet om naar de kelder te gaan. Maar als ik eenmaal in dat heilige domein beland was zou ik de tijd misschien vergeten. Ik zou mijn vinger langs stoffige flessen laten glijden. Ik zou met een nietsziende blik stilstaan bij mooie Vintage Ports uit de vorige eeuw die mijn fantasie op hol zouden brengen met beelden van revolutie, muziek en hete nachten. Ik zou, staande met twee flessen in mijn hand, gaan twijfelen. Ik zou temidden van een flink aantal flessen op een kratje gezeten overwegen wat het belangrijkste motief voor mijn keuze zou zijn, de verrassing of de inlossing van een mooie belofte. Ik zou keuren, dat hoort bij het vak. Met een klein beschaafd glaasje zou ik me verdiepen in de wijn, zoals dat hoort. Mijn benen zouden die avond de weelde van het vak niet meer kunnen dragen. 
Misschien dat ik ongemerkt zou indommelen en de volgende ochtend volstrekt alleen in de keuken, wat ongemakkelijk weliswaar, een licht maar smaakvol ontbijtje voor mezelf zou maken. Ik zou naar huis gaan met het vaste voornemen om de komende avond de zaken anders aan te pakken. Gewapend met mijn nieuw opgedane kennis zou ik me meer toeleggen op het aanprijzen van de wijn bij de gast. Maar of ik het niveau zou halen wat je in dit filmpje ziet? Ik betwijfel het… 


2 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Hallo Theo,
Misschien ben je niet in de wieg gelegd om een goede sommelier te worden, maar een begenadigd schrijver ben je zeker!
groetjes, Caroline

Theo zei

Hahaha Caroline, en toch geef ik het niet om sommelier te worden hoor. Ik blijf onverdroten door oefenen, ook al valt dat soms niet mee.
Bedankt voor het mooie compliment :-) You make my day!

Related Posts with Thumbnails