zondag 27 februari 2011

Sambal, mag het ietsje meer zijn…?

Mijn vader kreeg al bij het eten van een broodje oude kaas het zweet op zijn voorhoofd.
Ik ben anders in die zaken.
De lekkerste sambal eet ik bij een toko in het Alexandrium, een winkelcentrum bij Rotterdam. Als ik er kom dan móet ik gewoon een risolles eten, mét sambal. Gelukkig mag je daar zelf nemen wat je lekker vindt, en dat doe ik dan ook.
Met een bescheiden gezicht, maar met trefzekere hand plamuur ik ongegeneerd mijn risolles vol. Op zo’n moment ben ik met ‘eten’ bezig en heb ik niet veel aandacht voor mijn omgeving. Nou ben ik me wel bewust dat mijn toneelstukje nog al eens heel wat bekijks oplevert. Sterker nog, heel wat emoties.
Kun je het je voorstellen? Op een druk winkelcentrum staat een rij wachtende mensen voor de toonbank van een Indonesische toko vol met lekkere koekjes. Een kolossale Surinaamse vrouw op hoge hakken en met rastakapsel wordt geholpen door een kleine Chinese vrouw, die met haar afrekent. Terwijl zij even later opzij stapt om haar boodschappen wat te ordenen, stapt een oudere man in een blauwe jas en met een beginnend kaal kruintje naar voren en bestelt een risolles. De man is vrij onopvallend en trekt in eerste instantie geen enkele aandacht van de omstanders. Hij betaalt, pakt zijn risolles aan en grijpt de lepel die in de pot met sambal staat, en begint uiterst geconcentreerd zijn hapje te bestrijken. Hij neemt nog een lepeltje en smeert die naar het einde toe uit. Maar omdat hij geen hoekje onbedekt wil laten gaat zijn hand met de lepel nog één keertje naar de pot, voor een heel klein schepje deze keer. Hij gaat zo in zijn arbeid op dat hij niet eens merkt dat het stil is geworden om hem heen. Als hij klaar is kijkt hij op om te groeten, maar merkt verrast dat hij aangestaard wordt door drie vrouwen. Een Chinese, een Surinaamse en een Hollandse vrouw die op dat moment aan de beurt is, maar weigert haar bestelling te doen. Zij is even kolossaal als de Surinaamse vrouw, maar dan van het type dat op HEMA-worst groot geworden is. Woordeloos kijkt ze de man strak aan, alsof hij zich moet verklaren. Maar hij voelt zich door deze vorderende blik wat weerspannig worden en wendt zijn blik af. Hij kijkt naar de Chinese vrouw om te polsen of hij soms over de grenzen van het betamelijke is gegaan met zijn portie sambal. Zoekend naar enige emotie in dit vlakke gezicht hoort hij ineens van opzij de donkere en sonore stem van de Surinaamse vrouw. 
‘Lekker toch, veel peper, is gezond voor je,’ en er trekt een brede lach over haar gezicht terwijl ze hem moederlijk en onbevangen aankijkt. 
‘Een echte operamond’ schiet het nog snel door de man heen maar dan lacht hij hartelijk met haar mee. 
Als ze samen dezelfde kant uitlopen denkt de man nog aan de Hollandse vrouw. Zou ze nog een opmerking maken over zijn sambal? Nee, als ze in het gezicht kijkt van de Chinese vrouw zal ze niets zien en onbegrepen haar bestelling doen. 
En wat dan nog, denkt de man als hij even later zijn auto in stapt. Wat is er nou allemaal gebeurd? Iemand koopt een risolles met sambal en een ander zegt ‘lekker’. Niks toch?


4 opmerkingen:

Karien zei

Oeh, zo lekker, sambal. Ik mis dat erg, in Engeland is het moeilijk te krijgen, zeker lekkere. Het water loopt me in de mond bij het lezen van dit stukje.

K zei

Hoi Theo,
Sambal oké maar zoveel sambal dat kan niet goed zijn!
Maar ja ieder zijn smaak……
Ik weet niet als ik die vrouw type Hema worst zeg maar of ik mijn mond had gehouden,
misschien op dat moment maar ik had het zeker thuis verteld, van die man in zijn blauwe
jas met een iets kalend kruintje.
Heb je weleens gehoord van Hottie Sambal, kijk maar eens op internet, is net wat voor jou.

Groet, Karin.

Karin zei

Karin zei dus was een beetje te snel.

Theo zei

Het valt wel mee hoor Karin, die sambal die ik gebruik op de risolles is een badjak volgens mij. Die is niet zo heet als je wel denkt.
Ik heb eens gekeken bij Hottie sambal en dat lijkt me een heerlijke sambal. Ga ik beslist eens proberen. Bedankt voor de tip!

Related Posts with Thumbnails