Hij was zá-líg. Ik heb het gerecht wel vaker gemaakt, maar deze keer pakte het echt bijzonder geslaagd uit. Zou het door de gamay gekomen zijn? Ik geloof van niet. Ik heb een paar dingetjes extra bij het recept gedaan.
Ik bladerde door het Engelstalige blad Olive, en daar kwam ik hem tegen. Het viel niet op door een mooie foto of omdat het recept zo prominent in beeld werd gebracht, het viel op door de flessen wijn en het woord gamay, dat vet en groot gedrukt was.
Toevallig had het wijnblad Perswijn een leuke bijlage over de Beaujolais. Daar groeit de druif met de naam gamay. Nou ben ik niet zo’n groot beaujolais liefhebber maar ik werd enthousiast om weer eens wat te drinken uit die streek. Daarom kocht ik een Beaujolais Villages en nog zo een paar zaken. Ik gebruikte:
- Twee stukken kip met dij en poot
- Wat olie en boter om te braden
- Een netje slalotjes
- Een winterpeen in plakjes
- Een pakje gerookte spekblokjes
- 4 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- Wat herbes de Provence
- Een scheutje room
- Een mengsel van boter en bloem om de saus te binden
- 1 fles Beaujolais Villages (min 2 glazen, want je hebt 1 glas in de keuken nodig en 1 aan tafel)
Eerst braad je de kipstukken mooi bruin in de olie en boter. Als ze klaar zijn neem je ze uit de pan.
Vervolgens bak je het spek mooi bruin uit. Als ze uitgebakken zijn neem je ook deze uit de pan.
In dit vet bak je dan de sjalotten aan en hier voeg je dan ook de schijfjes peen aan toe. Bak deze nog even mee en voeg dan de klein gesneden knoflook toe. Na een minuutje of wat gaat de wijn erbij en de kruiden. Laat dit met de deksel op de pan anderhalf uur rustig sudderen.
Hierna heb ik de kip en de sjalotten uit de pan gehaald en de saus laten inkoken. Gedurende dat proces heb ik een scheutje room toegevoegd en wat beurre manié (gelijke delen bloem en boter gemengd) om de saus nog wat te binden.
6 opmerkingen:
Als ik de foto's zie, kan ik bijna ruiken hoe lekker dit is! En nu weet ik tenminste ook wat gamay is.
groeten, Caroline
Waarschijnlijk had je vast al eens een keer gedronken Caroline!
Theo ik heb geprobeerd om je een email te sturen maar het komt steeds terug naar mij.
Hoi ... Ik heb zonet nog een e-mail naar mezelf gestuurd en hij kwam zonder mankeren aan. Het adres wordt inmiddels ook zonder probleem door anderen gebruikt. Misschien heb je het teken '&' gebruikt? Dat werkt niet, het juiste adres is: theo@tijmensuikerbiet.nl
Ik hoop dat het deze keer werkt.
Hoi Theo,
Mmmmm dat ziet er heerlijk uit.
Afgelopen vrijdag vier bio kippen gehaald bij de Sligro (leuke aanbieding) en deze in stukken ingevroren, ik leek wel een poelier. Maar zo kon ik mooi oefenen, vind het altijd nog een heel gedoe om zo’n kip netjes in stukken te verdelen, maar ik moet zeggen het ging bij de vierde kip al een stuk gemakkelijker.
En zo hebben we een lekkere voorraad van poten, dijen en borsten, oh de karkassen heb ik ook ingevroren om bouillon van te maken als het zo uitkomt.
Maakt het nog veel uit welke wijn ik gebruik, ik koop meestal zo’n klein flesje bij AH, omdat we het niet drinken (saai hé) vind ik het eigenlijk zonde om een hele fles open te maken en wat over is door de gootsteen te spoelen, weggooien doen we niet graag.
Groet, Karin.
Ik vind het altijd wel leuk om een kip in stukken te snijden, alleen is het karkas nog wel eens lastig te doen.
Ach, volgens mij zijn de meningen verdeeld over wat voor soort wijn je moet gebruiken om te koken. Een superchef zal waarschijnlijk een heel goede wijn kiezen voor zijn pan. Dat is dan een principezaak,- alleen het beste is goed genoeg. Maar hij zal ook geen wijn van 1000 euro in zijn pannetje kieperen. Dat is gewoon eeuwig zonde. Alle nuances die in zo'n wijn zitten gaan verloren in de pan en worden overstemd door andere kruiden en smaakmakers.
De waarheid ligt denk ik het midden. Het maakt beslist verschil of je een witte, zoete, rode of droge wijn gebruikt. Dat beïnvloed beslist de smaak en de kleur. Ik zou geen vis pocheren in rode wijn bijvoorbeeld, en ik zou ook geen sabayon maken met een kurkdroge Chablis.
Ik heb in dit geval een gamay uit de Beaujolais genomen omdat ik zin had weer eens een gamay te drinken. Hij onderscheidt zich doordat hij wat hoger in het zuur zit dan bijvoorbeeld zijn broeders uit de hogere Bourgogne.
Neem gewoon de wijn de je normaal neemt zou ik zeggen dan hoef je ook niets weg te gooien, WANT DAT ZOU EEUWIG ZONDE ZIJN!
Een reactie posten