donderdag 17 maart 2011

Domaine Saint Aix Prestige AOC 2004

Wijn is overal te koop. De supermarkten hebben het grootste marktaandeel en leveren wijnen die door veel mensen gewaardeerd worden. Gelukkig is er ook plaats voor gespecialiseerde wijnhandels die wijnen met een meer individueel karakter kunnen verkopen. Op het internet komen ook steeds meer verkoopsites voor, want internethandel is ‘booming business’. Waar koop je nu je wijn? Je wilt toch een goede wijn voor een schappelijke prijs?
Ik had geluk vorige week. Ik kwam bij Marjan binnen en zag vijf flessen wijn op tafel staan, en ik mocht er eentje uitkiezen! Wat was het geval? Zoon Ruben was in het kader van zijn studie, zijn eigen wijnhandel begonnen. Eén moment van contemplatie overviel me. Ik ken Ruben al vanaf zijn kindertijd en nu ‘zit hij in de wijn’… kleine kinderen worden groot.
Ik kreeg dus een soort van primeurwijn.
Ik koos voor de Domaine Saint Aix Prestige AOC 2004, omdat ik zin had in een volle stevige rode wijn. Ik had geen bui voor liflafwijntjes, maar wilde Wijn drinken. Die kreeg ik ook. In deze wijn zit een blend van Grenache, Cabernet Sauvignon en Syrah. De grenache geeft de wijn zijn kruidigheid, de Syrah geeft het kleine pepertje. En de Cabernet Sauvignon? Dat is de druif die zo veel gebruikt wordt in de Bordeaux. Hij geeft een volle smaak en donkere kleur. Hij doet het goed in warmere streken en kan goed rijpen. Waarschijnlijk is hij ook verantwoordelijk voor de meeste tannines in deze wijn, maar zeker ook voor het rode fruit zoals kers en zwarte bessen. 
Vanille is ook ruim te genieten in deze Prestige. Dat komt doordat hij 15 maanden op Frans eiken heeft gerijpt waarvan ⅓ nieuw hout is.
Kortom, het is een wijn vol met fruitaroma’s, mooi afgeronde tannines en een heerlijke afdronk. Ik zou hem drinken bij gerechten met een hoog smaakgehalte zoals wild of mooi rood vlees.
Maar eigenlijk ben ik stiekem ook wel een beetje benieuwd geworden naar hun Rosé. Die heeft een prijs gewonnen, en als ik Hammersma over deze wijn hoor praten dan krijg ik het gevoel dat ik wat misgelopen ben. Als ik Ruben hoor zeggen dat deze rosé voor drie à vier keer zijn prijs in Amsterdam geschonken wordt dan wordt ik hebberig. 
Het goede nieuws is dat we de wijnen gewoon kunnen kopen. Kijk eens op: la-bouteille.nl, of stuur Ruben anders een mailtje. Ik mocht het hier vermelden dus dat vindt hij helemaal niet erg,- rubendekievit@hotmail.com

1 opmerking:

Caroline Brouwer zei

Hallo Theo,
Vandaag (enthousiast geworden door jouw baksels),het boek "De Banket Bakker" van Cees Holtkamp gekocht. Ik heb er geloof ik wel 3 keer mee in mijn handen gestaan en mezelf afgevraagd: "Heb je het wel nodig, heb je niet meer dan genoeg kookboeken en ga je er ook iets uit maken?" Maar nu dan uiteindelijk toch voor de bijl gegaan ;-) Er staan zo te zien heerlijke dingen in, ga er het weekend maar eens goed in kijken en dan hopelijk volgende week iets uit maken.
groetjes, Caroline

Related Posts with Thumbnails