Het recept van Holtkamp voor gevulde koeken is al opgenomen in de Delicious maar ik geef het hier ook nog een keer.
Ik heb ze gemaakt met een kleine uitsteker van 7,5 cm zodat ik meer gevulde koekjes kreeg. Toegegeven, ik ging een beetje snel door de bocht. Even voor theetijd bedacht ik dat gevulde koeken wel lekker zouden zijn. Zodoende heb ik mijn koeken maar één keer met ei bestreken in plaats van twee keer. De volgende keer zal ik ook wat experimenteren met mijn oventemperatuur. Ik zou zo graag wat meer van die brosse randjes willen hebben.
Ik heb een harde Wener gemaakt met de volgende ingrediënten:
- 100 gram witte basterdsuiker
- 200 gram zachte boter
- ½ ei
- Mespunt zout
- 6 gram bakpoeder
- 300 gram Zeeuwse bloem
In de keukenmachine heb ik eerst de suiker, boter, ei en zout gemengd. Vervolgens is de bloem met het bakpoeder er door heen gegaan. Dit heb ik wel een uur in de koeling laten rusten.
Ik heb ⅓ van dit deeg dun uit gerold en er tien rondjes van 7,5 cm uit gesneden.
Volgens het recept van Holtkamp kun je 100 gram amandelspijs losroeren met wat ei tot dat het spuitbaar is. Mijn ervaring was dat ik met de helft ook uit de voeten had gekund.
Vijf rondjes zijn voorzien van een ruime lepel spijs waarna ik ze afgedekt heb met de resterende vijf deeglapjes. Deze zijn voorzien van een laag los geklopt ei en hadden voor het mooie na een half uur nog een laagje moeten krijgen. Dat had beslist een mooier resultaat gegeven. Een paar amandeltjes van Baukje maakten het gebak af.
Ik heb ze 12 minuten in een op 200 graden voor verwarmde oven gebakken. Mijn combi-oven kan in instellen op 200 of 220 graden. Doordat het hete lucht is, heb ik voor 200 graden gekozen. Volgende keer zal ik 220 graden nemen en ze 15 minuten de tijd geven. Waarschijnlijk zijn ze dan perfect!
Het resterende deeg kun je goed invriezen en later gebruiken.
Voor Zeeuwse bloem ben ik speciaal naar de molen gegaan. Dat klinkt misschien wat dorps maar geeft wel precies weer waar je moet zijn. Vis haalde je vroeger 'bi ons onder de meule' en 'in Ouddurp goa je oak naer de meule om blom, Zeeuwse blom...'
Voor Zeeuwse bloem ben ik speciaal naar de molen gegaan. Dat klinkt misschien wat dorps maar geeft wel precies weer waar je moet zijn. Vis haalde je vroeger 'bi ons onder de meule' en 'in Ouddurp goa je oak naer de meule om blom, Zeeuwse blom...'
Zeeuswe bloem is rijk aan enzymen en bevat weinig gluten, die ook nog eens zeer rekbaar en elastisch van kakrakter zijn. Deze eigenschappen maken deze bloem bij uitstek geschikt voor het bakken van koekjes die - zo luidt de vakterm - een 'drijvend' karakter moeten hebben. Het koekje is extra luchtig en bros van structuur.Aldus Cees Holtkamp in De banketbakker, Amsterdam 2010
5 opmerkingen:
Hoi, had je ook echt Zeeuwse bloem (dat zou voor brossere randjes zorgen). Waar heb je dat gevonden? Gr. Gerry
Nou, ook met 1 uitstrijkje ei zien ze er toch echt geweldig uit!
Het is waar Gerry, maar het resultaat van Zeeuwse bloem is niet echt sensationeel anders. Ze waren goed hoor, maar toch wil ik het een volgende keer, met Zeeuwse bloem, nog wat beter krijgen. Ik heb het artikel nog wat aangepast.
Hoi Theo,
Ja hoor hij heeft ze al weer gebakken, ze zien der heerlijk uit, al is het maar met 1 keer ei.
Ik wil ze ook eerdaags gaan bakken, heb alleen geen Zeeuwse bloem, misschien dat ik dat ook nog wel haal. Bij ons is ook een molen daar haal ik wel vaker diverse soorten meel om brood van te bakken.
Maar we moeten eerst de voorraad maar opeten wat koek en taart aangaat. Ik snap nu dat je vaak bakt in een ø 20 cm vorm, dan is het wat sneller op (soms zelfs in 1 keer ;-) en dan kun je weer snel wat nieuws bakken.Mmmmmmmm.
Groet,
Karin.
Het zal zonder Zeeuwse bloem ook wel lukken hoor Karin. Maar het is waar, ik bak liever twee kleintjes van 20 cm dan één grote van 30 cm :-)))))
Een reactie posten