zondag 6 maart 2011

Zelfgemaakte chocoladepasta voor op de boterham

Ik liep langs een etalage van De Bakkerswinkel en zag daar wat potten met chocoladepasta staan. Ze zagen er zo heerlijk uit dat me het water in de mond liep. Om niet te zeggen, het water steeg me naar de lippen door al dat lekkers. Het had zelfs maar wat gescheeld of ik had daar staan lekken op de stoep dat het een aard had.
Ik naar binnen, en gelijk natuurlijk die pot in mijn handen genomen. Wat was die zwaar en lekker donkerbruin. Maar er stond een rij voor de toonbank waar ik geen zin in had. Bovendien kostte hij nog een klein fortuin. En dan, je weet maar nooit wat er allemaal in zo’n potje zit. Houdbaarheidsstoffen, kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen, stoffen die de pasta smeerbaar maken…
Ik zette de pot terug en sprak tot mezelf: een man een man, een kok een kok. Daar kun je met de klassieke logica van Aristoteles niet mee uit de voeten, maar het lucht op zo’n moment flink op. 
Ik ben zelf aan de gang gegaan en zie hier:
Neem 125 gram chocolade en 100 gram roomboter. Laat dit zachtjes au bain-marie smelten. Voeg er dan van de hittebron af, een theelepeltje water door en een half blikje gecondenseerde melk, dat is 200 gram.
Roer dit door elkaar en doe het in een schone pot of weckfles. Ik heb er ooit eens eentje bij de IKEA gekocht en die is precies goed voor deze hoeveelheid.
En lekker!!

6 opmerkingen:

CPVB zei

Leuk!!

Ik ga morgen maar even langs de winkel om de gecondenseerde melk te halen; zestes er door en yummie!!

uldro zei

Leuk recept, maar ik mis hazelnoten. Maar ja, dat levert een heel gedoe op met malen van hazelnoten in keukenmachine.

Theo zei

Ik was zo met chocolade bezig dat ik niet eens gedacht heb aan hazelnoten! Ik zou het dan ook hazelnootpasta hebben moeten noemen. Maar ik vind het wel een leuk idee. Net zoals de zestes, maar dan wel het één of het ander. Dat wordt nog moeilijk kiezen.

uldro zei

Hazelnoot geeft het extra punch. En het moet toch mogelijk zijn om betere hazelnootpasta dan Nutella te maken, meer hazelnoten!
In Nutella zit slechts 13% hszelnoten.

Theo zei

Ha! ik eet nu net een boterham met mijn chocoladepasta. Natuurlijk moet dat kunnen. Ik vind 13% helemaal niet zo veel. Dat percentage is waarschijnlijk uit kostenbesparend principe gekozen,- wel de naam hazelnoten gebruiken maar niet de optimale smaak. Het is een koud kunstje met mijn keukenmachine. Volgende keer maar eens proefondervindelijk proberen. Als jij eerder een mooie verhouding hebt gevonden hoor ik het graag!

Spaarcentje zei

Wauw, dit ga ik zeker uitproberen. Klinkt superlekker!

Related Posts with Thumbnails