maandag 7 februari 2011

Emo-eten

Het is weer maandag en ik wilde het begin van de week eens starten met een nadenkertje. Ik las in, oneerbiedig gezegd, het clubblaadje van de universiteit dat er een promotieonderzoek gaande is naar emo-eten. Er is iemand die onderzoek gaat doen naar ongezond eetgedrag in het dagelijks leven. Steeds meer mensen krijgen last van obesitas ofwel excessieve gewichtstoename. Het zijn met name de jonge werkende volwassenen die door snacken tussen de maaltijden door daar kans op maken. Alledaagse zorgen en frustraties kunnen er voor zorgen dat je ongezond gaat eten. Dit wordt ook wel emo-eten genoemd. Er is natuurlijk al genoeg onderzoek gedaan naar waarom mensen willens en wetens toch ongezond eten, maar dit onderzoek richt zich naar de onbewuste determinanten zoals gewoonten, stress, emoties en zelfwaardering. Deze drijfveren variëren door de dag heen en zijn afhankelijk van je omgeving. Ik zal eens een voorbeeld geven. Elke maandag doe je boodschappen en kom je op de terugweg langs een McDonalds. Als dat zo tegen 12 uur ‘s middags is dan kom je in de verleiding omdat je trek hebt om even iets te eten te kopen. Dat kan zo een gewoonte worden. Sterker nog, het lopen over die bepaalde straat kan je onbewust al zin doen krijgen in een Big Mac. En zo zou je als je verdriet of stress hebt iets lekkers kunnen gaan eten om jezelf te troosten. Wie weet heeft dat wel een beetje geholpen en werkt het kunstje vaker. Voor dat je het weet zeg je tegen jezelf, ik heb het toch verdiend… en snack je er op los. Misschien ga je je dan wel weer schuldig of gestresst voelen door al dat gesnoep. Dan kun je weer wat snacken om dat schuldgevoel te verdrijven… 
Het is me wat. Een mens zit soms bijzonder in elkaar en ik kan me erover blijven verbazen. Ook over mijn eigen gedrag soms, waarom handel ik nu ineens zo impulsief of tegenstrijdig? Wat eten betreft heb ik geluk. Ik kan alle dingen die ik lekker vind eten en ben gewoon slank gebleven. Ik heb mijn eetgedrag wel aangepast toen ik na mijn veertigste ineens een bol buikje begon te krijgen. Met verbazing keek ik naar beneden. Dat hóórt niet bij mij, en dus liet ik mijn doordeweekse toetjes staan. Toetjes als volle Griekse yoghurt met scheppen honing erover, lekker maar wel een beetje te veel van het goede. Het buikje is weer weg en ik probeer matig maar goed en lekker te eten. Zo nu en dan spring ik eens danig uit de band maar dat kan ik blijkbaar hebben. Ik ben geen sporter maar met wat dagelijkse beweging houd ik mijn culinaire uitspattingen ook onder controle.
Maar hoe zit dat nou met jou? Je hoeft niet te reageren hoor, maar ben je misschien vandaag nog boodschappen gaan doen? Nog een tussendoortje genomen ? Een Big Mac menuutje...

4 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Ik houd ook van lekker eten, maar een Big mac, een patatje of chips zijn aan mij niet besteed. Natuurlijk moet ik ook opletten, maar ik ben liever wat dikker van écht lekker eten dan van dat gesnack! En van emo-eten heb ik gelukkig geen last. Sporten is helaas ook niet echt mijn ding, want dat is natuurlijk wel beter voor de lijn ;-)

Theo zei

Tja Caroline, sommige mensen beleven misschien meer plezier aan sporten dan aan eten... ;-)

Karin zei

Hoi Theo,
Even snel een reactie, ik heb net al een heel verhaal getikt maar ik wilde even snel naar het voorbeeld kijken en weg wat het stukje, een of andere reklame kwam voorbij ??

Nog maar een keer.
Ik had al eerder willen reageren (lekkere kroketjes enzo) maar ben druk met een zaaischema te maken voor de moestuin, we willen dit jaar volgens de kosmos gaan tuinieren, en dat vergt nogal wat planning, maar wel leuk. We zijn benieuwd naar de resultaten.
Emo eten, nee gelukkig hebben wij daar geen last van. We eten meestal volgens de 'Leven lang fit' principes, en dat bevalt ons goed. Tuurlijk wordt er wel gezondigd, en dat mag ook. We eten heel vaak vegetarisch, maar een lekkere stoofschotel (uit de crockpot) gaat er ook wel in, en het hele huis ruikt dan zo heerlijk. En om het weekend een beetje te compenseren houden we maandag altijd fruitdag en dan 'savonds meestal iets van mie.
Zag van de week weer een lekker recept voorbij komen.
En als we dan vlees eten is het diervriendelijk, ons motto niet vaak wel goed.
En toetjes eten we bijna nooit, dat is zo verkeerd, maar wel lekker.
Dus lekker eten, beetje sporten en niet te druk maken.

Theo zei

Hoi Karin, ik dacht wel dat je die kroketjes leuk zou vinden, je had er al eerder over gehad.
Bij mijn weten heb ik een reclame-vrije site. Ik weet niet wat er gebeurd is maar hoop dat het maar eenmalig was.
Eten volgens een 'leven lang fit' principe klinkt goed. Wie wil dat niet, en als je dan net als jullie ook nog goed en lekker kan eten, lijkt met dat een goed idee. Volgens de kosmos zaaien zal ook wel volgens de kosmos eten opleveren... Intrigerend allemaal. Wat zijn er toch veel verschillende manieren om met voeding bezig te zijn!

Related Posts with Thumbnails