woensdag 23 februari 2011

Video: heerlijke sinaasappelcake zonder bloem, maar met amandelen!
En deze titel dekt de lading helemaal. Hij is heerlijk, tenminste, als je geen liefhebber bent van droge cake. 
Hij is … vochtig, maar niet nat. Hij is zacht en veerkrachtig, met een klein beetje beet van de amandelen. En sinaasappelachtig! een bom van sinaasappelsmaak. 
Ik maakte hem vroeger nogal eens maar was het recept een beetje uit het oog geraakt. Maar toen ik op het blog van Caroline dit recept zag moest ik er ineens weer aan denken. Het is wel leuk om ze te vergelijken. In mijn versie zit geen zelfrijzend bakmeel maar alleen maar amandelen. Daarom schrijft mijn recept ook meer bakpoeder voor. De bruine basterdsuiker bij Caroline zou best eens een subtiel smaakverschil kunnen geven, net zoals het gebruik van de golden syrup. Maar dat is dan wel voor de echte zoetekauw een optie. Mijn recept is wat ‘onbehouwener’, excuser le mot, maar misschien weer wat puurder. 
Er zit eigenlijk maar één ding op, beide taarten maken en veel vrienden en vriendinnen uitnodigen. Dat wordt genieten.
Ik heb er maar weer eens een filmpje van gemaakt, dan kun je even meekijken hoe ik hem maak.Zet een sinaasappel onder water en kook hem zachtjes gedurende een uurtje. Snij dan de kapjes er af en de rest in vieren. Verwijder eventueel de pitten en snij in de keukenmachine tot pulp.
Klop dan drie eieren schuimig en voeg de andere ingrediënten toe: 110 gram gemalen amandelen en 110 gram suiker. Plus een eetlepel bakpoeder en de sinaasappel natuurlijk. Meng goed en doe in een ingevette vorm die op de bodem bekleed is met bakpapier. Zoals je op de film kunt zien heb ik een taartring (zonder bodem) gebruikt de ik met een stuk bakpapier heb bekleed. Dat werkt wel zo snel en zeker (qua losmaken).
Bak hem dan 45 minuten in een voor verwarmde oven van 180 graden. 

5 opmerkingen:

Saskia zei

En helemaal glutenvrij, zo heb ik heb graag! Zelf bakte ik onlangs aan appelcake met amandelpoeder in plaats van bloem, ook lekker! In mijn recept ging er ook nog yoghurt in om het extra smeuïg te maken. Het recept vind je hier: http://saskookt.blogspot.com/2011/01/appeltaart-met-yoghurt.html.

Saskia zei

Dus als ik het goed begrijp, gebruik jij geen vetstof in je recept?

Caroline Brouwer zei

Inderdaad, geen boter? En nog een vraagje: wat was de doorsnede van je bakring?

Karin zei

Hoi Theo,
Wat een super filmpje, en het muziekje erbij, E. zit naast me die kwam zelfs even kijken wat voor leuks ik had.
En nu zit ie te fluiten en op zijn toetsenbord te trommelen, je wordt bedankt ;-) Wij hebben ook al eens zoiets gemaakt (bij een of andere workshop), ook met en hele sinaasappel, en ook nooit meer aan gedacht. En net als jij kwam ik hem ook bij Caroline tegen (ook een heel mooie blog), en nu dus bij jou, dat moet dus eerdaags een keer gemaakt worden.
Ik maak hem in zo'n rubberen vorm dat bevalt ook goed.

Groet, Karin.

Theo zei

Nee, ik gebruik helemaal geen vetstof in dit gebak! Meer dan sinaasappel, suiker, eieren, gemalen amandelen en bakpoeder zit er echt niet in. Hij is 'basic', meer kun je volgens mij niet weg laten. Mijn bakring is 18 cm in diameter en 6 cm hoog, maar je hebt hem niet echt nodig hoor. Ik heb hem ook wel in de een of andere vorm gemaakt. Wel met bakpapier op de bodem. Én, een rubberen vorm zal zonder meer de klus klaren!

Related Posts with Thumbnails