Ik ben bijzonder in mijn nopjes met het fonceerdeeg van Holtkamp. Ik heb het met de hoeveelheden volgens recept gemaakt, zodat ik drie porties deeg heb voor mijn vorm van 20 cm. Het deeg dat ik niet gebruik gaat plat verpakt in de diepvries. Het is snel ontdooid als je het nodig hebt en een taartje is zodoende snel gemaakt.
Ik ben inmiddels ook dikke vrienden geworden met Gary Rhodes. Hij verleidde me niet met een deegje, maar met zijn boek Smaken van de seizoenen, herfst en winter. Mijn moeder plukte het boek De nieuwe Britse keuken uit de boekenkast en daar vond ik een recept voor sinaasappeltaart in.
Ik heb ze beide gecombineerd en dat leverde een spannende taart op. Waarom spannend? Omdat er drie dl vocht in ging. Gebonden met twee eidooiers. Daarom.
Dat is nogal wat. Het kwam dan ook nét goed. Het leverde een wat vochtige taart op die heerlijk smaakte. Hij is het lekkerst als je hem op kamertemperatuur eet.
Hier is het recept van het fondeerdeeg.
Dit zijn de ingrediënten voor de vulling:
- 2 sinaasappelen
- 50 gram witte basterdsuiker
- 50 gram cakekruimels
- 25 gram boter, in blokjes
- 1 ½ dl melk
- 2 eieren
Rasp de schil van een sinaasappel en snij dit heel fijn.
Vermeng het met de suiker, de boter en de cakekruimels.
Verwarm de melk en schenk die over het mengsel en roer zodat de boter oplost.
Pers de sinaasappelen uit en splits de eieren. Doe de twee dooiers bij het mengsel en 1 ½ dl sinaasappelsap.
Klop het eiwit totdat het pieken vormt en meng dit voorzichtig door het mengsel.
Schenk dit in de beklede bakvorm.
Bak het in een voor verwarmde oven van 180 graden, gedurende 30 à 35 minuten.
1 opmerking:
Deze lijkt mij ook heel erg lekker. Nu staan er al 2 op mijn lijstje nog te maken!
Een reactie posten